Παρασκευή 20 Αυγούστου 2010

Ελεύθερος ο Κρίσιτς μετά τα ντροπιαστικά επεισόδια

Ελεύθερος αφέθηκε, την Παρασκευή το πρωί, με εισαγγελική εντολή ο παίκτης της εθνικής ομάδας μπάσκετ της Σερβίας Νέναντ Κρίστιτς, ο οποίος, κατά τα ντροπιαστικά επεισόδια στον αγώνα Ελλάδα-Σερβία, για το τουρνουά «Ακρόπολις», στο ΟΑΚΑ, χτύπησε στο κεφάλι με μια μεταλλική καρέκλα τον Έλληνα παίκτη Γιάννη Μπουρούση.

Νωρίτερα, ο αθλητικός εισαγγελέας Κώστας Σιμιτζόγλου είχε διατάξει τη σύλληψή του Σέρβου παίκτη, ενώ έχει διαταχθεί και η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τα επεισόδια.

Τα θλιβερά για την εικόνα των δύο χωρών επεισόδια ξεκίνησαν από μια διαμάχη του Φώτση με τον Τεόντοσιτς, λίγο πριν τη λήξη του αγώνα, που εξελίχθηκε σε γενική σύρραξη των παικτών των δύο εθνικών ομάδων. Αντί για μπασκετικό θέαμα, οι θεατές που βρέθηκαν στο ΟΑΚΑ παρακολούθησαν τους παίκτες να παίζουν ξύλο μέσα στο παρκέ.

Δύο λεπτά περίπου πριν από τη λήξη του φιλικού αγώνα για το τουρνουά, και ενώ η εθνική μας προηγούνταν στο σκορ με ένα πόντο (74-73), ο Τεόντοσιτς υπέπεσε σε φάουλ πάνω στον Α. Φώτση. Ο αρχηγός της Εθνικής μας έκανε άσεμνη κίνηση προς τον Σέρβο διεθνή πόιντ γκαρντ, και ο τελευταίος αντέδρασε χτυπώντας τον Έλληνα παίκτη. Ο Φώτσης με τη σειρά του αντέδρασε επίσης, έπειτα μπήκε στη μέση και ο Τσαρτσαρής, και τα επεισόδια πήραν έκταση.

Ο Γιάννης Μπουρούσης δέχτηκε μία καρέκλα στο κεφάλι από τον Νέναντ Κρίστιτς και, αν και αιμόφυρτος, συνέχισε να κυνηγά τους Σέρβους παίκτες. Ο Μάρκο Κέσελι του Ολυμπιακού έδινε γροθιές στον Τσαρτσαρή, ενώ ο Σχορτσιανίτης είχε βάλει στο πάτωμα τον Μπιέλιτσα και τον γρονθοκοπούσε.

Κάποια στιγμή, ο Τεόντοσιτς αγκάλιασε τον πρώην συμπαίκτη του στον Ολυμπιακό, Σχορτσιανίτη σε μια προσπάθεια να τον σταματήσει, αλλά τίποτα δεν σταματούσε την οργή του διεθνή σέντερ, ο οποίος έπειτα κυνηγούσε στο παρκέ τον Κρίστιτς. Στην φυσούνα, κατά την αποχώρηση των δύο ομάδων, υπήρξε νέο επεισόδιο ανάμεσα σε Μπουρούση και Κρίστιτς.

Προβάδισμα πρόκρισης για τον ΠΑΟΚ

Χάρη στο γκολ του Βιεϊρίνια στο 19ο λεπτό, ο ΠΑΟΚ νίκησε με 1-0 την Φενέρμπαχτσε στην Τούμπα και απέκτησε προβάδισμα για την πρόκριση στους ομίλους του Europa League. Οι «ασπρόμαυροι», που έπαιζαν με δέκα παίκτες λόγω της αποβολής του Βιτόλο στο 57΄, είχαν ευκαιρίες για να σημειώσουν ακόμη ένα τέρμα. Πλέον ο «δικέφαλος του Βορρά» καλείται να διαφυλάξει το υπέρ του σκορ στον επαναληπτικό αγώνα, που θα διεξαχθεί στις 26 Αυγούστου στην Τουρκία.

Ο ΠΑΟΚ ήταν κυρίαρχος στο πρώτο ημίχρονο, ασκώντας συνεχώς πίεση στην αντίπαλη άμυνα. Ο «δικέφαλος του Βορρά» είχε σαφή υπεροχή καθ’ όλη τη διάρκεια του πρώτου 45λεπτου, με την Φενέρμπαχτσε να μην δείχνει ικανή να απειλήσει με αξιώσεις την εστία του Κρέσιτς.

Η ανωτερότητα του ΠΑΟΚ στον αγωνιστικό χώρο απέδωσε καρπούς 19ο λεπτό, όταν ο Βιεϊρίνια, με σουτ στην κίνηση από το ύψος του πέναλτι, έστειλε την μπάλα στα δίχτυα και έκανε το 1-0. Το θετικό ξεκίνημα της ομάδας της Θεσσαλονίκης, ώθησε τη ομάδα του Παύλου Δερμιτζάκη να συνεχίσει τις επιθετικές προσπάθειες, με στόχο να πετύχει κι ένα δεύτερο τέρμα. Στο 26΄ και στο 28΄ ο Βιερίνια και ο Σαλπιγγίδης, αντίστοιχα, είχαν δύο καλές ευκαιρίες για γκολ, αλλά δεν κατάφεραν σκοράρουν, ενώ στο 45΄ ο ΠΑΟΚ έχασε τεράστια ευκαιρία να κάνει το 2-0, αλλά το σουτ του Μουσλίμοβιτς έδιωξε στη γραμμή ο Γκιονούλ.

Στην επανάληψη, ο τουρκικός σύλλογος, όπως και αναμενόταν, ανέβασε την απόδοσή του, εκμεταλλευόμενος την αποβολή του Βιτόλο στο 57ο λεπτό με δεύτερη κίτρινη κάρτα. Παρά το αριθμητικό πλεονέκτημα ο ΠΑΟΚ κατάφερε να ισορροπήσει το παιχνίδι και να κρατήσει μακριά τους τούρκους από την εστία του Κρέσιτς, με εξαίρεση ένα σουτ του Τοπούζ στις καθυστερήσεις της αναμέτρησης.

Λίγο νωρίτερα, πάντως, ο Παπάζογλου, που πέρασε ως αλλαγή στο παιχνίδι, έχασε μοναδική ευκαιρία για να διπλασιάσει τα τέρματα του ΠΑΟΚ, καθώς βρέθηκε σε θέση βολής προ του Βολκάν, αλλά έστειλε την μπάλα άουτ. Το 1-0 υπέρ του ΠΑΟΚ ήταν το τελικό αποτέλεσμα με τον «δικέφαλο του Βορρά» να παίρνει προβάδισμα πρόκρισης ενόψει του επαναληπτικού στην Τουρκία.

Διαιτητής: Μάνουελ Γκράφε (Γερμανία)

Κίτρινες : 72’ Ιβιτς - 5’ Ερκίν, 26’ Σεμίχ Σεντούρκ, 44’ Λουγκάνο, 73’ Σάντος
Κόκκινη : 57’ Βιτόλο (δεύτερη κίτρινη)

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

ΠΑΟΚ (Παύλος Δερμιτζάκης): Κρέσιτς, Λίνο, Κοντρέρας, Μαλεζάς, Μπουσαϊντι, Γκαρσία, Βιτόλο, Ιβιτς (77’ Φιλομένο), Σαλπιγγίδης (85’ Παπάζογλου), Βιεϊρίνια, Μουσλίμοβιτς (60’ Σορλέν).

ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ (Αϊκούτ Κοτσαμάν): Ντεμιρέλ Βολκάν, Λουγκάνο, Ιλχάν, Αλεξ, Μπαρόνι, Σελτσούκ (80’ Ουνάλ), Σεμίχ Σεντούρκ (46’ Νιάνγκ), Σάντος, Τοπούζ, Γκιονούλ, Ερκίν (70’ Οζέρ).

Άγριο ξύλο μεταξύ των παικτών Ελλάδας-Σερβίας

Σοβαρά επεισόδια έλαβαν χώρα στο ΟΑΚΑ ανάμεσα στους παίκτες της Ελλάδας και της Σερβίας, τα οποία οδήγησαν σε οριστική διακοπή της "φιλικής" αναμέτρησης των δύο ομάδων, στο πλαίσιο του τελευταίου αγώνα του τουρνουά «Ακρόπολις».

Περίπου έξι λεπτά πριν τη λήξη του αγώνα και ενώ η ελληνική ομάδα βρισκόταν μπροστά στο σκορ με 74-73, μία διαμάχη μεταξύ του Φώτση και του Τεόντοσιτς δυναμίτισε το κλίμα για να ακολουθήσει σύρραξη μεταξύ των παικτών που μετέτρεψε σε ρινγκ τον φιλικό αγώνα Ελλαδας-Σερβίας, με «θύμα» τον Γιάννη Μπουρούση ο οποίος αποχώρησε αιμόφυρτος από το παρκέ, μετά από απαράδεκτη κίνηση του Κρστιτς να πετάξει καρέκλα στον Ελληνα σέντερ.

Απέμεναν 2 λεπτά και 40’’ για τη λήξη, ο ηλεκτρονικός πίνακας στο ΟΑΚΑ έγραφε 74-73 υπέρ της Ελλάδας, όταν ο Μίλος Τεόντοσιτς υπέπεσε σε φάουλ πάνω στον Αντώνη Φώτση. Ο αρχηγός της Εθνικής προέταξε το δάχτυλο στο Σέρβο διεθνή πόιντ γκαρντ, με τον τελευταίο να αντιδρά χτυπώντας τον φόργουορντ του Παναθηναϊκού. Ο Φώτσης αντέδρασε, στη μέση μπήκε για... μάχη και ο Κώστας Τσαρτσαρής και μέσα σε δευτερόλεπτα έγινε σύρραξη...

Ο Γιάννης Μπουρούσης δέχτηκε μία καρέκλα από τον Νέναντ Κριστιτς και αιμόφυρτος στο κεφάλι συνέχισε να κυνηγά τους Σέρβους.

Ο Μάρκο Κέσελι του Ολυμπιακού έδινε γροθιές στον Τσαρτσαρή, ενώ ο Σχορτσιανίτης είχε βάλει στο πάτωμα τον Μπιέλιτσα και τον γρονθοκοπούσε ανελέητα. Κάποια στιγμή ο Τεόντοσιτς αγκάλιασε τον πρώην συμπαίκτη του στον Ολυμπιακό, Σοφοκλή Σχορτσιανίτη σε μια προσπάθεια να τον σταματήσει, αλλά τίποτα δεν σταματούσε την οργή του διεθνή σέντερ που στη συνέχεια κυνηγούσε στο παρκέ τον Κρστιτς. Στην φυσούνα -κατά την αποχώρηση των δύο ομάδων, υπήρξε νέο επεισόδιο ανάμεσα σε Μπουρούση και Κρστιτς.

Νωρίτερα, 8.53’’ πριν τη λήξη, ο τεχνικός της Σερβίας και του Ολυμπιακού, Ντούσαν Ίβκοβιτς είχε δεχτεί τεχνική ποινή για διαμαρτυρία για ένα φάουλ και όταν είπε στον πρώτο διαιτητή Χρήστο Χριστοδούλου «δεν ντρέπεσαι λίγο;», εκείνος τον τιμώρησε με δεύτερη τεχνική ποινή που σύμφωνα με τον κανονισμό προβλέπει και απομάκρυνση από τον πάγκο... όπερ και εγένετο. Η σύρραξη συνεχίστηκε και στα αποδυτήρια... μετατρέποντας έναν φιλικό αγώνα προετοιμασίας ανάμεσα σε Ελλάδα και Σερβία... σε ντροπιαστική δυσφήμηση του αθλήματος και κόντρα «αιωνίων».

Πλέον είναι ορατός ο κίνδυνος τιμωρίας για τους παίκτες των δύο ομάδων, που ενεπλάκησαν στα επεισόδια.

Για την ιστορία, στο αγωνιστικό κομμάτι, η Σερβία αποδείχθηκε ο πιο δυνατός αντίπαλος στα έως τώρα φιλικά προετοιμασίας της Ελλάδας ενόψει του Μουντομπάσκετ. Η Ελλάδα με πρωταγωνιστές τον Σχορτσιανίτη, τον Ζήση και τον Σπανούλη στο πρώτο δεκάλεπτο, πήρε μία διαφορά της τάξεως των εννέα πόντων ( 24-15), ενώ οι Σέρβοι κατάφεραν να μειώσουν σε 24-23 με τη λήξη της πρώτης περιόδου.

Στο δεύτερο δεκάλεπτο οι Σέρβοι ήταν πιο αποτελεσματικοί στο παρκέ έναντι της Εθνικής μας και κατάφεραν να πάρουν ένα ελαφρύ προβάδισμα με τη λήξη του ημίχρονου (42-41). Στο διάστημα αυτό, για την ομάδα του Ντούσαν Ιβκοβιτς ξεχώρισαν οι Ντούσκο Σαβάνοβιτς και Νέναντ Κρστιτς.

Στην τρίτη περίοδο, οι Σέρβοι με πρωταγωνιστή τον Μίλος Τεόντοσιτς συνέχισαν να βρίσκουν το δρόμο προς το καλάθι της Εθνικής Ελλάδας, που κυνηγούσε στο σκορ τους αντιπάλους της. Μάλιστα, η Σερβία κατάφερε να ξεφύγει στο +6 (58-52) λίγο πριν το τέλος του τρίτου δεκαλέπτου, που βρήκε την «γαλανόλευκη» πίσω στο σκορ με 58-54.

Στο τελευταίο δεκάλεπτο, υπήρξε ένταση από την αρχή και συγκεκριμένα στον πάγκο της Σερβίας, όταν ο Ντούσαν Ίβκοβιτς διαμαρτυρήθηκε έντονα για ένα φάουλ της Ελλάδας. Ο Σέρβος τεχνικός δέχτηκε δύο απανωτές τεχνικές ποινές και αποβλήθηκε. Ο αγώνας συνεχίστηκε με την Ελλάδα να παίρνει και πάλι προβάδισμα στον αγώνα με τον Καλάθη και τον Φώτση, οι οποίοι έκαναν το 71-69. Λίγο αργότερα ο Διαμαντίδης με τρίποντο έγραψε το 74-73, 2 λεπτά και 40’’ πριν τη λήξη. Στο σημείο εκείνο και από τον διαπληκτισμό του Φώτση με τον Τεόντοσιτς ξεκίνησαν τα θλιβερά επεισόδια και το παιχνίδι φυσικά διεκόπη.

Τα δεκάλεπτα: 24-23, 41-42, 54-58, 74-73 (2.40’’ πριν τη λήξη).

Διαιτητές: Χριστοδούλου, Γιούρας, Κορομηλάς

ΕΛΛΑΔΑ (Γιόνας Καζλάουσκας): Ζήσης 10 (1), Σπανούλης 17 (1), Καλάθης 5 (1), Φώτσης 7 (1), Πρίντεζης 2, Περπέρογλου, Τσαρτσαρής 5, Διαμαντίδης 6 (1), Βουγιούκας 4, Σχορτσιανίτης 18.

ΣΕΡΒΙΑ (Ντούσαν Ίβκοβιτς): Κέσελι 8 (2), Τέπιτς 9 (1), Τεόντοσιτς 17 (3), Πάουνιτς 4, Μπίελιτσα, Μάρκοβιτς, Σαβάνοβιτς 8, Ραντούλιτσα 2, Κρστιτς 16, Πέροβιτς 2, Βελίτσκοβιτς 4, Ράσιτς 3 (1).