Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2009

Ο Νικοπολίδης άντεξε ως το 78''

Η μελωδική φωνή του Ελβις Πρίσλεϊ πριν από την έναρξη του χθεσινού αγώνα το έλεγε ξεκάθαρα, αλλά πόσα θαύματα να γίνουν σε ένα ποδοσφαιρικό παιχνίδι; Η Αρσεναλ μπήκε στον αγωνιστικό χώρο υπό τους ήχους του «Τhat΄s the wonder, the wonder of you» και παρ΄ ότι ο Αντώνης Νικοπολίδης έμοιαζε κάποιες στιγμές ικανός να κάνει το... θαύμα φρενάροντας μόνος του την ποδοσφαιρική μηχανή του κόουτς Αρσέν Βενγκέρ, τελικά ο Ολυμπιακός δεν άντεξε το σφυροκόπημα των Κανονιέρηδων και υποτάχθηκε (2-0) σε έναν καλύτερο αντίπαλο.

Η ευκολία με την οποία η Αρσεναλ ανέβαζε ταχύτητα και ασκούσε ασφυκτική πίεση στα καρέ του Ολυμπιακού ήταν εντυπωσιακή. Η επιθετική τριάδα των Ρόμπιν φαν Πέρσι, Αντρέι Αρσάβιν και Τόμας Ροζίτσκι άλλαζε συνεχώς θέσεις, απορρυθμίζοντας την άμυνα των Ερυθρολεύκων και παράλληλα ανοίγοντας χώρο για επιθέσεις από τους μέσους. Στην περιοχή του Ολυμπιακού πατούσε συνεχώς τόσο ο Σεσκ Φάμπρεγκας, που απείλησε σε αρκετές περιπτώσεις, όσο και ο Αμπού Ντιαμπί, αλλά και ο κεντρικός αμυντικός Γκαέλ Γκαλάς, καθώς όσο αργούσε να πετύχει γκολ η Αρσεναλ, τόσο κορυφωνόταν η αγωνία στο πολύ όμορφο «Εμιρεϊτς».

Ομως όλες οι προσπάθειες των ποδοσφαιριστών του κ. Βενγκέρ σταματούσαν στον Νικοπολίδη. Η εμπειρία είναι το πλέον σημαντικό προσόν για τη θέση του και ο 38χρονος τερματοφύλακας, με πολύ σωστές τοποθετήσεις σε κάθε προσπάθεια των γηπεδούχων, κατάφερε να κρατάει την εστία του ανέπαφη. Ακόμη και όταν στο 16΄ η... τριγωνομετρία των Κανονιέρηδων έφερε τον Φάμπρεγκας στο σημείο του πέναλτι, τη... δουλειά την έκανε πρώτα το οριζόντιο δοκάρι και έπειτα ο έλληνας τερματοφύλακας στο σουτ που ακολούθησε από τον Ροζίτσκι. Η στατιστική δεν λέει τα πάντα στο ποδόσφαιρο, αλλά κάποια πράγματα είναι χαρακτηριστικά. Στο 17΄ η κατοχή ήταν 62% υπέρ της Αρσεναλ, στο 34΄ τα σουτ ήταν 10-1 υπέρ των γηπεδούχων και στο 39΄ ο Νικοπολίδης είχε προλάβει να έχει πέντε σωτήριες επεμβάσεις, καθώς ο Ολυμπιακός δεν μπόρεσε σε κανένα σημείο του πρώτου ημιχρόνου να προβληματίσει και να κρατήσει πίσω τους Κανονιέρηδες.

Στην επανάληψη ο προπονητής της Αρσεναλ που άρχισε να... δαγκώνεται στον πάγκο, ιδίως όταν στο 74΄ ο Νικοπολίδης απέκρουσε σουτ του Φαν Πέρσι και μετά εξουδετέρωσε τη διπλή προσπάθεια του Γκαλάς, που πάντως ήταν οφσάιντ. Το ρίσκο της χρησιμοποίησης των Κάρλος Βέλα και του Εντουάρντο γέμισε ακόμη περισσότερο την περιοχή του Ολυμπιακού, που είδε να παραβιάζεται η εστία του στο 78΄, όταν ο δεύτερος γύρισε την μπάλα μέσα στη μικρή περιοχή στον Φαν Πέρσι και ο ολλανδός στράικερ με ένα από πιο εύκολα γκολ της καριέρας του λύτρωσε παίκτες και κοινό της αγγλικής ομάδας στο «Εμιρεϊτς».

O Ολυμπιακός, που ως εκείνη την ώρα παρέμενε... ταμπουρωμένος στην άμυνά του, δεν θα μπορούσε να αλλάξει τον ρου του αγώνα και έτσι ο Αρσάβιν- ήταν πάντως εμφανώς σε θέση οφσάιντ- τελείωσε το παιχνίδι πετυχαίνοντας στο 86΄ με τακουνάκι το δεύτερο γκολ της ομάδας του. ΑΡΣΕΝΑΛ: Μανόνε, Ντιαμπί (78΄ Βέλα), Φάμπρεγκας, Βερμάελεν, Ροζίτσκι (66΄ Εντουάρντο), Γκαλάς, Φαν Πέρσι (85΄ Ράμσεϊ), Σονγκ, Κλισί, Αρσάβιν, Εμπουε.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Νικοπολίδης, Μέλμπεργκ, Παπαδόπουλος, Ζεβλάκοφ, Μπράβο, Λεντέσμα (79΄ Μήτρογλου), Ντουντού, Λεονάρντο (82΄ Οσκαρ), Ζαϊρί (46΄ Στολτίδης), Τοροσίδης, Ντιόγο.

* Την επόμενη αγωνιστική (20/10) ο Ολυμπιακός υποδέχεται τη Σταντάρ Λιέγης και η Αρσεναλ παίζει στην Ολλανδία με την Αλκμααρ που χθες ήρθε 1-1 με τη βελγική ομάδα.

* Στο χειρουργείο οδηγείται αύριο ο Ανδρέας Βασιλόγιαννης. Ο νεαρός ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού υπέστη ρήξη πρόσθιου χιαστού και έσω πλαγίου συνδέσμου στο αριστερό γόνατο κατά τη φιλική ήττα της ομάδας νέων από την Αρσεναλ με 3-1.

Κλίμα αισιοδοξίας στον Παναθηναϊκό

Με το χαμόγελο ζωγραφισμένο στα χείλη εμφανίστηκαν ο Χενκ Τεν Κάτε και οι παίκτες του Παναθηναϊκού στο Ελευθέριος Βενιζέλος κατά την αναχώρηση της ομάδας για την Ρουμανία. Η εξαιρετική πορεία στο ελληνικό πρωτάθλημα έχει αλλάξει άρδην το κλίμα στο «τριφύλλι», που καλείται να κατακτήσει το «τρίποντο» στον αγώνα με την Ντιναμό Βουκουρεστίου (1/10, 22.05, ΑΝΤ1), προκειμένου να μείνει «ζωντανός» στο κυνήγι της πρόκρισης στην επόμενη φάση του UEFA Europa League.

Δέσμευση για νίκη έδωσε ο εφετινός mvp των «πρασίνων», Σεμπαστιάν Λέτο: «Σίγουρα πρέπει να προσπαθήσουμε πολύ και το σημαντικό είναι να νικήσουμε. Είναι ένα δύσκολο παιχνίδι. Δεν ξέρω πολλά για την Ντιναμό. Γνωρίζουμε ότι έχει αρκετά δυνατούς παίκτες και πρέπει να ήμαστε προσεκτικοί. Πρέπει να παίξουμε καλά, να έχουμε καλή κυκλοφορία της μπάλας και να είμαστε κινητικοί. Πρέπει να έχουμε καλή ψυχολογία και να σκοράρουμε πρώτοι».

Από την πλευρά του, ο Σιμάο Μάτε Τζούνιορ τόνισε ότι οι παίκτες του Παναθηναϊκού θα πρέπει να τα δώσουν όλα για το «τρίποντο»: «Είναι ένα δύσκολο εκτός έδρας παιχνίδι. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό. Είναι ένα πολύ σημαντικό παιχνίδι όλα είναι σημαντικά και φυσικά θέλουμε την νίκη ώστε να περάσουμε στην επόμενη φάση».

Τέλος, ο Ζιλμπέρτο Σίλβα είπε: «Δεν σκεφτόμαστε τίποτα άλλο πάρα μόνο τη νίκη. Το σημαντικό είναι οι τρεις βαθμοί στο αυριανό παιχνίδι και για αυτό πάμε στο Βουκουρέστι. Ελπίζουμε να γυρίσουμε με τη νίκη. Ο προπονητής και όλο το τεχνικό επιτελείο συνέλεξαν τις απαραίτητες πληροφορίες για τη Ντιναμό ώστε να είμαστε κατάλληλα προετοιμασμένοι και να μην εκπλαγούμε κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Είναι πάρα πολύ σημαντικό ότι στην πρεμιέρα χάσαμε στην έδρα μας και πρέπει να πάρουμε τη νίκη ώστε να έχουμε ελπίδες για πρόκριση στην επόμενη φάση. Ακόμα και αν όμως δεν έρθει η νίκη δεν χάνουμε τις ελπίδες μας, αλλά δεν σκεφτόμαστε τίποτα άλλο πάρα μόνο τη νίκη».

Την αποστολή που πέταξε για το Βουκουρέστι, απαρτίζουν οι: Τζόρβας, Καρνέζης, Γκαλίνοβιτς, Σαριέγκι, Μπίαρσμιρ, Γκάμπριελ, Καντέ, Μαχλελής, Βύντρα, Κατσουράνης, Νίνης, Ζιλμπέρτο Σίλβα, Χριστοδουλόπουλος, Σιμάο, Κατσουράνης, Λέτο, Καραγκούνης, Ρουκάβινα, Σαλπιγγίδης.

Πένθος για το θάνατο του Γάλλου φιλάθλου στο Βελιγράδι

Ημέρα πένθους είναι σήμερα στο Βελιγράδι εξαιτίας του θανάτου του Γάλλου φιλάθλου, Μπρις Τατόν, ο οποίος ξυλοκοπήθηκε άγρια από χούλιγκαν, στις 17 Σεπτεμβρίου, πριν από τον ποδοσφαιρικό αγώνα Παρτιζάν - Τουλούζ.

Ο Μπρις Τατόν, επί 12 ημέρες έδινε μάχη για τη ζωή, στην εντατική του Κλινικού Κέντρου Σερβίας (KCS), φέροντας σοβαρά τραύματα στο κεφάλι και τη θωρακική χώρα.

Την Τρίτη, στις 10 το πρωί (τοπική ώρα), ο 28χρονος Γάλλος άφησε την τελευταία του πνοή. Κάτοικοι του Βελιγραδίου επισκέπτονται τη γαλλική πρεσβεία για να αποτίσουν φόρο τιμής στον αδικοχαμένο νεαρό, αφήνοντας λουλούδια και ανάβοντας κεριά.

Το υπουργείο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα κάλεσε τους πολίτες που θέλουν να τιμήσουν τη μνήμη του νεκρού, να αποθέσουν λουλούδια και να ανάψουν κεριά σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, που δημιουργήθηκε στο κέντρο της πόλης. Μη κυβερνητικές οργανώσεις, αλλά και νεολαίες πολιτικών κομμάτων προγραμματίζουν για σήμερα και αύριο συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας κατά της βίας.

Ο Μπρις Τατόν και οι σύντροφοί του δέχθηκαν επίθεση από οπαδούς της Παρτιζάν, ενώ κάθονταν σε κεντρική καφετέρια της πόλης. Τα ΜΜΕ στη Σερβία δημοσιεύουν μαρτυρίες πολιτών, που αναφέρουν ότι οι Γάλλοι φίλαθλοι όχι μόνο δεν προκαλούσαν με τη συμπεριφορά τους, αλλά αντίθετα φορούσαν φανέλες με το εθνόσημο της Σερβίας και διασκέδαζαν χωρίς να ενοχλούν.

Οι οπαδοί της Παρτιζάν τούς επιτέθηκαν με σιδερολοστούς και ο Μπρις Τατόν, που δεν κατάφερε να διαφύγει, ξυλοκοπήθηκε βάναυσα, με αποτέλεσμα να πάθει ρήξη αορτής και να χάσει τις αισθήσεις του.

Η αστυνομία, δύο ημέρες αργότερα, συνέλαβε δέκα άτομα, που προφυλακίστηκαν και αντιμετωπίζουν πλέον την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση. Για το αδίκημα αυτό προβλέπεται ποινή φυλάκισης μέχρι 40 έτη.

Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2009

Αμετάβλητη η κορυφή της βαθμολογίας

Η 5η αγωνιστική της Σούπερ Λίγκα ολοκληρώθηκε το βράδυ της Κυριακής με το μεγάλο ντέρμπι ανάμεσα στην ΑΕΚ και τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ, όπου νικητής αναδείχθηκε ο Παναθηναϊκός.

Οι "πράσινοι" πέτυχαν το πέντε στα πέντε νικώντας την ΑΕΚ με 1-0 με γκολ του Δημήτρη Σαλπιγγίδη και πλέον βρίσκονται στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα.

Σε ότι αφορά τους άλλους αγώνες της Κυριακής, στο Περιστέρι, ο αγώνας ανάμεσα στον Ατρόμητο και τον ΠΑΟΚ έληξε στο 0-0, αν και στο α΄ ημίχρονο ακυρώθηκε γκολ του Κονσεϊσάο. Η Καβάλα επικράτησε του Ηρακλή με 1-0. Νωρίτερα, ο Αστέρας Τρίπολης νίκησε τον Λεβαδειακό με 2-1, ενώ ο Εργοτέλης επικράτησε με 4-0 του Πανθρακικού στο Παγκρήτιο.

Η αυλαία της 5ης αγωνιστικής άνοιξε το Σάββατο σε Αλκαζάρ και Καραϊσκάκη, με τον Ολυμπιακό να πετυχαίνει νίκη επί του Πανιωνίου και τον Νικοπολίδη να σώζει τους ερυθρόλευκους μόλις στο 90ο λεπτό. Στο Αλκαζάρ η Λάρισα δεν συνέχισε τις νίκες της και παρέδωσε λευκή ισοπαλία στον ΠΑΣ Γιάννινα. Στον τελευταίο αγώνα του Σαββάτου ο Άρης στις καθυστερήσεις με γκολ του Αμπρέου κατάφερε να λυγίσει την αντίσταση της Ξάνθης στο Κλεάνθης Βικελίδης.

ΣΟΥΠΕΡ ΛΙΓΚΑ

5η αγωνιστική

Σάββατο 26/09

ΛΑΡΙΣΑ - ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ 0-0
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ 1-0
ΑΡΗΣ - ΞΑΝΘΗ 1-0

Κυριακή 27/9

ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ - ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ 2-1
ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ - ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΟΣ 4-0
ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ - ΠΑΟΚ 0-0
ΚΑΒΑΛΑ - ΗΡΑΚΛΗΣ 1-0
ΑΕΚ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 0-1

Μειώθηκε η ποινή του Σισέ

Κατά μία αγωνιστική μειώθηκε η ποινή του Τζιμπρίλ Σισέ κι έτσι αντί για τρείς αγωνιστικές θα εκτίσει τελικά δύο. Η έφεση του γάλλου άσου εκδικάστηκε τη Δευτέρα στη Νιόν της Ελβετίας με τον β' αντιπρόεδρο τής ΠΑΕ Γιάννη Βεκρή αλλά και τον ίδιο τον παίκτη να δίνουν το παρόν.

Ο Παναθηναϊκός θα στερηθεί των υπηρεσιών του 28χρονου επιθετικού μόνο στο ματς κόντρα στην Ντιναμό Βουκουρεστίου την προσεχή Πέμπτη, αφού ο ποδοσφαιριστής εξέτισε τη μία αγωνιστική της τιμωρίας του στο παιχνίδι με τη Γαλατάσαράι.

Ο Σισέ, στο πλαίσιο των play off του Champions League, είχε πραγματοποιήσει ένα σκληρό μαρκάρισμα πάνω στον Ασουνσάο της Ατλέτικο Μαδρίτης. Ο παίκτης των «πρασίνων» στην απολογία του υποστήριξε πως δεν είχε καμία πρόθεση να τραυματίσει τον ποδοσφαιριστή των «κολτσονέρος» και προέβαλε ως επιχείρημα τα προβλήματα τα οποία είχε αντιμετωπίσει κατά το παρελθόν από επικίνδυνα τάκλιν.

Η απόφαση θα ανακοινωθεί επισήμως την Τετάρτη, ενώ ο Σισέ αναμένεται να πραγματοποιήσει το ευρωπαϊκό του come back στο παιχνίδι με τη Στουρμ Γκρατς στις 22 Οκτωβρίου.