Τετάρτη 5 Αυγούστου 2009

Μεγάλες προκρίσεις για Σπόρτινγκ, Μακάμπι και Ντιναμό

Ένα γκολ του Σαϊσέδο στις καθυστερήσεις χάρισε στη Σπόρτινγκ Λισαβόνας την πρόκριση στα play-offs του Champions League, καθώς διαμόρφωσε το τελικό 1-1 απέναντι στην Τβέντε στην Ολλανδία, ενώ ο πρώτος αγώνας είχε λήξει ισόπαλος χωρίς τέρματα.

Η Μακάμπι Χάιφα παρότι βρέθηκε να χάνει με 3-0 στην έδρα της από την Ακτόμπε, κατάφερε να πάρει τη νίκη με 4-3 και σε συνδυασμό με το 0-0 του πρώτου ματς να προκριθεί. Σπουδαία πρόκριση πήρε η Σάλτσμπουργκ στο Ζάγκρεμπ απέναντι στη Ντιναμό νικώντας με 2-1 έπειτα από το 1-1 της Αυστρίας. Ο Δημήτρης Παπαδόπουλος, που αγωνίστηκε σε όλο το 90λεπτο, είχε ισοφαρίσει προσωρινά σε 1-1 για τους Κροάτες. Τέλος, η Άντερλεχτ παρά την ήττα της με 3-1 από τη Σίβασπορ στην Τουρκία, διαφύλαξε το μεγάλο προβάδισμα που της έδινε το 5-0 από το πρώτο ματς.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα:

Μακάμπι Χάιφα-Ακτόμπε 4-3 (0-0)
(26’ Κάταν, 34’ Γκόσα, 59’, 62’ Ντβατισβίλι-8’ Αβερτσένκο, 13’ Τσιτσούλιν, 15’ Χαϊρούλιν)

Ντιναμό Ζάγκρεμπ-Σάλτσμπουργκ 1-2 (1-1)
(47’ Παπαδόπουλος, 33’ Σβέντο, 83’ Νέλισε)

Σίβασπορ-Άντερλεχτ 3-1 (0-5)
(12’ Μάρτιν, 19’ πεν. Κάραμαν, 58’ Αϊντίν-34’ Βαν Ντάμε)

Τβέντε-Σπόρτινγκ Λισαβόνας 1-1 (0-0)
(2’ Ντάγκλας-90’ Σαϊσέδο)

Σαν Παναθηναϊκός…

Ακόμη και με την πλάτη στον τοίχο απέδειξε ότι διαθέτει την απαιτούμενη ποιότητα να πετάξει εκτός την Σπάρτα Πράγας. Ο Παναθηναϊκός νίκησε τους Τσέχους με 3-0 (1-3 το πρώτο παιχνίδι) και πέρασε πανηγυρικά στην επόμενη προκριματική φάση του Τσάμπιονς Λιγκ. Τα τέρματα της αναμέτρησης σημείωσαν οι Σαριέγκι (45’) Κατσουράνης (54’) και Σαλπιγγίδης (89’).

Το ματς:
Μόνο έτσι θα μπορούσε να σκοράρει σήμερα ο Παναθηναϊκός. Ανεξάρτητα από το χαμηλό μέσο όρο ύψους, συγκριτικά με τα θηρία της Σπάρτα, οι «πράσινοι» προτίμησαν με γιόμες να βρουν τους προωθημένους και να πετύχουν κάποιο γκολ. Από ατομικές προσπάθειες, πέραν λιγοστών του εξαιρετικού Λέτο που έβρισκε με κλειστά μάτια τον Σισέ, το «τριφύλλι» είτε από κόρνερ είτε από στημένες μπάλες έψαχνε μέσα στον… πανικό της μεγάλης περιοχής να βρει κάποιο κεφάλι.

Προς ικανοποίησή της, η ομάδα του Χενκ Τεν Κάτε πήρε προβάδισμα αμέσως με τη συμπλήρωση των 45’ χάρη στην κεφαλιά του Γιοσού Σαριέγκι. Όσον αφορά τη γενικότερη εικόνα του πρώτου ημιχρόνου, ο Παναθηναϊκός είχε τον έλεγχο της αναμέτρησης και με τον Κώστα Κατσουράνη να βρίσκεται παντού (!) πίεζε ψηλά. Οι ολιγωρίες στην άμυνα συνεχίστηκαν και σήμερα, ειδικά από τη δεξιά πλευρά εκεί όπου ο Μουν άφηνε εκτεθειμένη την πλευρά και δημιουργούσε κενούς διαδρόμους. Επιθετικά μέχρι τη φάση του γκολ, ο Σισέ έχασε μοναδικές ευκαιρίες με το κεφάλι και το πόδι, αλλά ο Μπλάζεκ δήλωνε συνέχεια παρών. Η ανάπτυξη με βαθιές μπαλιές δεν ωφελούσε πουθενά και τις περισσότερες φορές αποτελούσαν εύκολη λεία για την αντίπαλη άμυνα.

Στην επανάληψη η εικόνα δεν άλλαξε. Ο Παναθηναϊκός είχε πάλι την πρωτοβουλία των κινήσεων, έδειχνε ότι είναι ανώτερος από την Σπάρτα και έψαχνε το δεύτερο- «χρυσό» τέρμα. Η μοναδική διαφοροποίηση, που ουσιαστικά έπρεπε να τηρηθεί από το πρώτο μέρος ήταν στην ανάπτυξη. Οι βαθιές, ανούσιες μπαλιές διαγράφηκαν και αντικαταστάθηκαν από την κάθετη πάσα, που με δεδομένη τη χαμηλή ταχύτητα των αντίπαλων μπακ δημιούργησε προβλήματα. Στην πρώτη λοιπόν ορθολογική προσπάθεια, οι «πράσινοι» έκαναν το 2-0 (54’) χάρη στο κάθετο γύρισμα του Σαλπιγγίδη στον Κατσουράνη, με τον δεύτερο να πλασάρει μέσα από την περιοχή στην κενή εστία.

Όπως είναι λογικό, οι Τσέχοι άφησαν τις συνεχόμενες καθυστερήσεις και έτρεχαν να προλάβουν… Μάταια, όμως, αφού το «τριφύλλι» αμυνόταν σωστά και μάζικα, χωρίς ακάλυπτους χώρους. Όποτε του δινόταν η ευκαιρία έβγαινε στη κόντρα για να «καθαρίσει» μια και καλή την υπόθεση πρόκριση. Σε μια από αυτές και λίγο πριν την συμπλήρωση των 90', ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης έβαλε το κερασάκι στην τούρτα, σημειώνοντας με κοντινό... επίμονο πλασέ το 3-0. Στις καθυστερήσεις οι Τσέχοι αντεπιτέθηκαν και λίγο έλειψε να στείλουν το παιχνίδι στην παράταση. Οι «πράσινοι» θα βρεθούν την Παρασκευή στη Νιόν της Ελβετίας για την κλήρωση των πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ.

Το φιλμ του αγώνα

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Χενκ Τεν Κάτε): Γκαλίνοβιτς, Μουν, Βύντρα, Σαριέγκι, Σπυρόπουλος, Ζιλμπέρτο, Κατσουράνης, Λέτο (74' Σιμάο), Σισέ, Σαλπιγγίδης, Καραγκούνης (78' Γκάμπριελ).

ΣΠΑΡΤΑ ΠΡΑΓΑΣ (Γιόζεφ Χόβανετς): Μπλάζεκ, Πάμιτς, Χόχεντερ, Χούμπνικ, Μπέργκερ, Ζόφτσακ, Βιλφριντ, Κούζνιρ, Ζέμαν, Βάτσεκ, Χούσεκ.