Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2009

Με ενδιαφέρον συνεχίζεται το πρωτάθλημα

Απέναντι σε μια από τις ευχάριστες εκπλήξεις της φετινής Super League δοκιμάζεται το σερί του Παναθηναϊκού στο πλαίσιο της 7ης αγωνιστικής. Οι «πράσινοι» φιλοξενούνται στο «Ανθή Καραγιάννη» από την Καβάλα και στόχος τους είναι να περάσουν νικηφόρα και από εκεί.

Στόχος της Καβάλας, φυσικά, είναι να σταματήσει στη μακεδονική πόλη το νικηφόρο σερί του Παναθηναϊκού, αλλά και η επιστροφή των «Αργοναυτών» στις νίκες, καθώς την προηγούμενη αγωνιστική η ομάδα του Γιάννη Παπακώστα είχε χάσει με 2-1 από τον ΠΑΣ Γιάννινα στους «Ζωσιμάδες».

Μιλώντας για τον «Άγιαξ της Ηπείρου», οι Ηπειρώτες φιλοξενούνται το Σάββατο στην Τούμπα, την ίδια ώρα που ο δεύτερος στη βαθμολογία Ολυμπιακός διασταυρώνει τα ξίφη του στο «Καραϊσκάκη» με τον Αστέρα Τρίπολης, ο οποίος και φέτος πραγματοποιεί αρκετά θετικό ξεκίνημα με μοναδική παραφωνία την ήττα την προηγούμενη αγωνιστική με 2-4 από τον Εργοτέλη στην Τρίπολη.

Οι Κρητικοί, από την πλευρά τους, ανοίγουν την αυλαία της αγωνιστικής, υποδεχόμενοι το Σάββατο στο «Παγκρήτιο» τον Άρη, με τον οποίο είναι ισόβαθμοι στους 11 βαθμούς. Αναμφίβολα πρόκειται για αμφίρροπο ματς, μεταξύ δύο ομάδων που έχουν αφήσει μέχρι στιγμής πολύ καλές εντυπώσεις.

Η ΑΕΚ θα κλείσει την αυλαία της αγωνιστικής την Κυριακή με αντίπαλο τον ουραγό Πανθρακικό, ο οποίος μόλις την προηγούμενη αγωνιστική πήρε τον πρώτο του φετινό βαθμό με αντίπαλο τον Άρη. Η ομάδα του Ντούσαν Μπάγεβιτς προέρχεται από ήττα στην Ξάνθη, ενώ και οι τρικυμίες στα διοικητικά της σίγουρα δεν αφήνουν ανεπηρέαστους και τους παίκτες της, οι οποίοι δείχνουν ακόμη να μην έχουν βρει τα πατήματά τους μέσα στο γήπεδο. Παρά το ότι η «Ένωση» αγωνίζεται με τον ουραγό της βαθμολογίας, ο Σερβοέλληνας τεχνικός εφιστά την προσοχή στους παίκτες του, καθώς οι Θράκες χρειάζονται τους βαθμούς πολύ περισσότερο απ’ όσο η ΑΕΚ.

Τις πρώτες τους νίκες στη φετινή σεζόν θα επιδιώξουν να πάρουν την Κυριακή ο Ατρόμητος και η Λάρισα απέναντι σε Λεβαδειακό και Ξάνθη αντίστοιχα, ενώ Ηρακλής και Πανιώνιος, τέλος, κοντράρονται σε μια προσπάθεια να ξεφύγουν νωρίς από την επικίνδυνη ζώνη του βαθμολογικού πίνακα.

Συνοπτικά το πρόγραμμα της 7ης αγωνιστικής:

Σάββατο
Εργοτέλης-Άρης 16:45
Ολυμπιακός-Αστέρας Τρίπολης 19:00
ΠΑΟΚ-ΠΑΣ Γιάννινα 19:00

Κυριακή
Ατρόμητος-Λεβαδειακός 16:45
Λάρισα-Ξάνθη 16:45
Ηρακλής-Πανιώνιος 19:00
Καβάλα-Παναθηναϊκός 19:00
ΑΕΚ-Πανθρακικός 21:15

Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2009

Αθλήτρια 100 ετών έρχεται στην αρχαία Ολυμπία

Είναι εκατό χρονών, ασχολείται ακόμα με τον αθλητισμό και φιλοδοξεί να επισκεφθεί την …αρχαία Ολυμπία.

Πρόκειται για την Ρουθ Φριθ που ασχολείται με σφαίρα, σφύρα, ακόντιο, δίσκο κι άλλα αθλήματα.

Η Ρουθ είναι η γηραιότερη γυναίκα που κέρδισε χρυσό μετάλλιο και έγινε κάτοχος παγκοσμίου ρεκόρ. Τα κατάφερε στο πλαίσιο των αγώνων «Masters Games» που έγιναν στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας, ενώ ήταν η μοναδική αθλήτρια στην κατηγορία των συμμετεχόντων άνω των 100 ετών!

Σημειώνεται ότι η Ρουθ Φριθ κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ στο δίσκο, τη σφαίρα, το ακόντιο και τη σφύρα. Όπως δε εκμυστηρεύτηκε, το όνειρό της είναι να επισκεφθεί την Αρχαία Ολυμπία, τη γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων. Και φιλοδοξεί να το υλοποιήσει μιας και «διψάει ακόμα για ζωή», όπως λέει χαρακτηριστικά.

Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2009

«Ματιές» της Μίλαν σε Νίνη

Στο στόχαστρο της Μίλαν φέρεται να είναι ο παίκτης του Παναθηναϊκού, Σωτήρης Νίνης. Σύμφωνα με ιταλικά δημοσιεύματα, άνθρωποι των «ροσονέρι» έχουν δει τον νεαρό ποδοσφαιριστή να αγωνίζεται σε τέσσερα παιχνίδια με τη φανέλα των «πρασίνων» και βλέπουν με καλό μάτι την απόκτησή του.

Ο 19χρονος ταλαντούχος παίκτης έχει τραβήξει επίσης τα βλέμματα της Ίντερ και της Βαλένθια. Σε περίπτωση που κάποιος ευρωπαϊκός σύλλογος επιθυμεί να εντάξει τον Σωτήρη Νίνη στο δυναμικό του, θα πρέπει να «σπάσει» τη ρήτρα αποδέσμευσής του, η οποία αγγίζει τα 10 εκατομμύρια ευρώ.

Ύμνοι γαλλικής εφημερίδας για Σισέ

Μέλι έσταξε η γαλλική εφημερίδα «La Voix des Sports» για τον Τζιμπρίλ Σισέ, αφού σε δημοσίευμά της με αφορμή τον αγώνα της Γαλλίας με την Αυστρία ανέφερε πως ο παίκτης του Παναθηναϊκού υπερτερεί σε πολλούς τομείς σε σχέση με τον Καρίμ Μπενζεμά.

«Ο επιθετικός της Ρεάλ δεν έχει τα χαρακτηριστικά του ποδοσφαιριστή του Παναθηναϊκού. Ο Σισέ έχει την ικανότητα να ξεπερνάει με την ταχύτητα του τις αντίπαλες άμυνες, σε μεγάλες αποστάσεις. Κάτι που δε διαθέτει ο Μπενζεμά», τόνισε η εφημερίδα.

Ο απολογισμός και οι αντίπαλοι

Η κλήρωση του 2ου ομίλου των προκριματικών Ευρώπης του Μουντιάλ 2010 είχε προκαλέσει χαμόγελα για την Εθνική μας, καθώς ο όμιλος ήταν χαρακτηριστικά εύκολος. Η ομάδα του Ότο Ρεχάγκελ είχε αποφύγει μεγαθήρια και είχε τοποθετηθεί σε έναν όμιλο με μοναδική απειλή για την πορεία μας προς τη Νότια Αφρική την Ελβετία, αντίπαλο σαφώς του… χεριού μας.

Το ξεκίνημα έμοιαζε ιδανικό. Νίκη 3-0 εκτός στο Λουξεμβούργο (6/9/2008), 2-0 εκτός στη Λετονία (10/9/2008) και 3-0 εντός στο «Καραϊσκάκη» κόντρα στη Μολδαβία. Επόμενος αντίπαλος η Ελβετία, η οποία στο δεύτερό της παιχνίδι είχε χάσει εντός έδρας με 1-2 από το Λουξεμβούργο. Το 3x3 και το μηδενικό παθητικό έδινε φτερά στους παίκτες της ομάδας μας, τα οποία, όμως, κόπηκαν, όταν οι Ελβετοί έφυγαν νικητές από το Φάληρο με 1-2.

Η εκτός έδρας ισοπαλία 1-1 στις 28/3/2009 με το Ισραήλ και η νίκη επί των ίδιων αντιπάλων με 2-1 στο «Καραϊσκάκη» λίγες ημέρες μετά (1/4/2009) έβαζαν την Εθνική μας και πάλι σε νικηφόρο τροχιά προς τη Νότια Αφρική. Ωστόσο, η νίκη της Ελβετίας επί της ομάδας το Ότο Ρεχάγκελ με 2-0 στις αρχές Σεπτεμβρίου και αμέσως μετά η ισοπαλία 1-1 στο Κισινάου με τη Μολδαβία έγραψαν τον επίλογο στις γαλανόλευκες προσπάθειες για απευθείας πρόκριση στο Μουντιάλ.

Από εκεί και πέρα, το 5-2 με τη Λετονία και το 2-1 με το Λουξεμβούργο στο ΟΑΚΑ πριν από λίγες ημέρες ήταν το μόνο που μπορούσε να κάνει η Εθνική μας, περιμένοντας ένα… δώρο από το Ισραήλ που, αν νικούσε μέσα στην έδρα των Ελβετών το βράδυ της Τετάρτης θα έστελνε εκείνους στα μπαράζ κι εμάς από τώρα στο Μουντιάλ. Πλέον η Εθνική μας καλείται ως δεύτερη να δώσει δύο ακόμη αγώνες προκειμένου να εξασφαλίσει την παρουσία της στη κορυφαία διοργάνωση.

Η νίκη επί του Λουξεμβούργου, εκτός από διαδικαστική, αποδείχθηκε και πύρρειος, καθώς υπάρχει σοβαρή πιθανότητα η Εθνική μας να στερηθεί των υπηρεσιών του Σωτήρη Κυργιάκου. Ο αμυντικός της Λίβερπουλ αντικαταστάθηκε λόγω τραυματισμού και οι πρώτες εκτιμήσεις έκαναν λόγο για μερική ρήξη πρόσθιου χιαστού, κάτι που θα τον άφηνε εκτός δράσης για περίπου 4 μήνες! Τελικά, ο Σωτήρης Κυργιάκος υπεβλήθη σε μαγνητική τομογραφία την Πέμπτη και διαπιστώθηκε πως επρόκειτο για κάκωση στον πρόσθιο χιαστό, δηλαδή θα μείνει εκτός γηπέδων για πολύ μικρότερο διάστημα, περίπου τρεις με τέσσερις εβδομάδες. Ο ίδιος, πάντως, φιλοδοξεί να διαψεύσει τους γιατρούς της Εθνικής, προκειμένου να επιστρέψει συντομότερα και να δώσει το παρών στους αγώνες μπαράς της ομάδας μας.

Στα καλά της πρόκρισης στα μπαράζ προσμετράται σίγουρα το γεγονός ότι η Ελλάδα θα είναι στους ισχυρούς της κλήρωσης, η οποία γίνεται τη Δευτέρα στη Ζυρίχη. Οι πιθανοί μας αντίπαλοι, η Βοσνία, η Ουκρανία, η Ιρλανδία και η Σλοβενία, είναι σαφώς μέσα στις δυνατότητές μας, αλλά με δεδομένο ότι η «γαλανόλευκη» θα ανέβει πολλές σκάλες ψηλότερα από την εμφάνιση-αγγαρεία κόντρα στο Λουξεμβούργο. Αξίζει να σημειωθεί - και εδώ - η καλή τύχη της Εθνικής μας ομάδας που, καθώς κατατάσσεται στους ισχυρούς, αποφεύγει ομάδες όπως η Πορτογαλία, η Ρωσία και η Γαλλία.

Από τους τέσσερις «αδύνατους» αντιπάλους η ομάδα του Ότο Ρεχάγκελ σίγουρα θέλει να αποφύγει την Ουκρανία. Ο Αντρέι Σεφτσένκο και οι συν αυτώ αποτελούν ένα δεμένο σύνολο με αποδοτική επίθεση (21 τέρματα) και συμπαγή άμυνα (έχουν δεχθεί μόλις 6 γκολ).

Δύσκολος αντίπαλος χαρακτηρίζεται επίσης και η Ιρλανδία. Το σύνολο του Τζιοβάνι Τραπατόνι έβγαλε αήττητο τη διαδικασία των προκριματικών (4 νίκες - 6 ισοπαλίες) με τον Ρόμπι Κιν να αποτελεί την αιχμή του ιρλανδικού δόρατος, πετυχαίνοντας τα πέντε από τα 12 τέρματα που σημείωσε η ομάδα του.

Βοσνία και Σλοβενία θα ήταν σίγουρα πιο επιθυμητοί αντίπαλοι. Η μεν Βοσνία κατάφερε να φτάσει στα μπαράζ, ξεπερνώντας σημαντικές δυνάμεις, όπως η Τουρκία και το Βέλγιο, έχοντας τους Τζέκο, Μισίμοβιτς και Μουσλίμοβιτς στα κέφια τους. Η επίθεση είναι το όπλο των Βόσνιων, που πέτυχαν 25 γκολ, αλλά η άμυνά τους μπορεί να τους προδώσει, κάτι που μαρτυρούν τα 13 γκολ που έχουν δεχθεί.

Τέλος, ως προς τη Σλοβενία, μιλάμε για την ομάδα που έφτασε στα μπαράζ, ξεπερνώντας την Πολωνία και την Τσεχία που υπήρξαν απογοητευτικές. Το εντυπωσιακό της φινάλε (4 αγώνες - 4 νίκες) με τον Νοβάκοβιτς να αποτελεί το σημαντικότερο παίκτη της δεν μπορεί να αποτελέσει φόβητρο για την καλή ημέρα της Εθνικής μας.

Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2009

Σπουδαία νίκη της εθνικής Ελλάδος

Η εθνική μας ομάδα βρέθηκε από την κόλαση του αποκλεισμού στον παράδεισο των μπαράζ του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2010. Με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Φάνη Γκέκα, που πέτυχε τέσσερα γκολ, η Ελλάδα ανέτρεψε το εις βάρος της 1-2 του πρώτου ημιχρόνου, και συνέτριψε με το εντυπωσιακό 5-2 τη Λετονία στο Ολυμπιακό Στάδιο.

Πλέον, το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα θέλει τη νίκη την Τετάρτη κόντρα στο Λουξεμβούργο, προκειμένου να σφραγίσει το εισιτήριο για τα μπαράζ της διοργάνωσης.

Το σημαντικό για την γαλανόλευκη είναι πως θα μπει στο γκρουπ των ισχυρών, αποφεύγοντας δυνατούς αντιπάλους, όπως η Γαλλία και η Ρωσία.

Ο αγώνας ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς για την εθνική μας, αφού στο 4ο λεπτό ο Γκέκας με κεφαλιά έστειλε τη μπάλα πρώτα στο δεξί κάθετο δοκάρι και εν συνεχεία στα δίχτυα του Βάνινς.

Ωστόσο η χαρά για την εθνική μας κράτησε λίγο, αφού στο 12ο λεπτό ο Μάρις Βερπακόφσκις εκμεταλλεύτηκε την αδράνεια των διεθνών μας, που απέτυχαν να απομακρύνουν τη μπάλα σε μια φάση διαρκείας και με θεαματικό σουτ ισοφάρισε.

Στο 23, μάλιστα, ο επιθετικός του Εργοτέλη κινήθηκε και πάλι επικίνδυνα στη μικρή περιοχή του Τζόρβα αλλά το σουτ του πέρασε ελάχιστα άουτ. Στο 27, οι διεθνείς μας έχασαν μια καλή ευκαιρία να μπουν και πάλι μπροστά στο σκορ, αφού σε κόρνερ του Καραγκούνη, ο Γκέκας πήρε την κεφαλιά στέλνοντας τη μπάλα άουτ.

Ενα λεπτό αργότερα ο Λάιζανς προσπάθησε να «κρεμάσει» τον Τζόρβα, αλλά έστειλε τη μπάλα πάνω από το οριζόντιο δοκάρι. Ο Βερπακόφσκις στο 40’ έκανε το 1-2, πλασάροντας εύστοχα από κοντά σε μια γρήγορη αντεπίθεση των Λετονών, παγώνοντας τους Έλληνες φιλάθλους που βρέθηκαν στο ΟΑΚΑ για να εμψυχώσουν την εθνική μας.

Στο ξεκίνημα του β’ ημιχρόνου η «γαλανόλευκη» ομάδα ισοφάρισε πολύ γρήγορα, με το δεύτερο γκολ του Φάνη Γκέκα. Το γκολ ήλθε μετά από πέναλτι που κέρδισε ο Γιώργος Σαμαράς. Στο 57ο λεπτό ο στράικερ της Μπάγερν Λεβερκούζεν δεν λάθεψε στην κεφαλιά μετά τη σέντρα του Τοροσίδη, κάνοντας το 3-2.

Στο 65’ ο Γκέκας έφτασε κοντά στο 4ο γκολ του, όμως ο Βάνινς απέκρουσε σωτήρια το πλασέ του. Το ίδιο συνέβη και στο 72', όταν ο Λετονός γκολκίπερ πέταξε σε κόρνερ το σουτ του Γκέκα. Όμως, στο κόρνερ που ακολούθησε δεν ήταν το ίδιο αποτελεσματικός, αφού, ο Καραγκούνης σέντραρε, ο Σαμαράς προσπάθησε να σκοράρει όμως ο Βάνινς απέκρουσε, για να έρθει στο ριμπάουντ ο Σαμαράς και με ωραίο γυριστό σουτ να πετύχει το 4-2 στο 73.

Στις καθυστερήσεις, ο Φάνης Γκέκας σημείωσε το πέμπτο γκολ για την εθνική μας και το τέταρτο προσωπικό του τέρμα στον αγώνα.

Διαιτητής: Τομ Χένινγκ Οβρεμπο (Νορβηγία)

Κίτρινες: Σαμαράς

Οι συνθέσεις:

ΕΛΛΑΔΑ (Οτο Ρεχάγκελ): Τζόρβας, Σεϊταρίδης, Τοροσίδης, Μόρας, Παπασταθόπουλος, Καραγκούνης (89΄ Πλιάτσικας), Κατσουράνης, Τζιόλης (46΄ Πατσατζόγλου), Γκέκας, Σαλπιγγίδης (46΄ Αμανατίδης), Σαμαράς.

ΛΕΤΟΝΙΑ (Αλεξάντρς Στάρκοβς): Βάνινς, Κλάβα, Γκορκς, Κολεσνιτσένκο, Λάιζανς, Ιβάνοφς, Κατσάνοφς, Κάουνα, Βερπακόφσκις (84΄ Περεπλότκινς), Ρούμπινς (78΄ Σολονίκινς), Κάρλσονς (71΄ Γκρέμπις).

Με το μυαλό στα μπαράζ η εθνική

Η εθνική μας ομάδα ποδοσφαίρου θα βρίσκεται όπως όλα δείχνουν στο γκρουπ των ισχυρών στην κλήρωση για τα μπαράζ του Παγκοσμίου Κυπέλλου, εκτός κι αν το Ισραήλ μας κάνει «δώρο» το «διπλό» στην Ελβετία και προκριθούμε απευθείας στο Μουντιάλ, που θα διεξαχθεί το ερχόμενο καλοκαίρι στα γήπεδα της Νοτίου Αφρικής.

Αρκεί να μην συνεχίσουμε να επιδεικνύουμε τάσεις αυτοχειρίας. Μπορεί να μην τις «πληρώσαμε» στο ματς με τους Λετονούς, όπου την απογοήτευση του πρώτου ημιχρόνου διαδέχθηκε ο ενθουσιασμός στην επανάληψη για την επιβλητική ανατροπή, ωστόσο μία παρόμοια εμφάνιση ακόμα και στον αγώνα της Τετάρτης με το αδύναμο Λουξεμβούργο μπορεί να μας στοιχίσει.

Το θετικό είναι πως όταν ο Ότο Ρεχάγκελ και οι διεθνείς βρέθηκαν με την πλάτη στην τοίχο, έδειξαν χαρακτήρα μεγάλης ομάδας. Βρήκαν τα ψυχικά αποθέματα και κατάφεραν όχι μόνο να διώξουν το «φάντασμα» του αποκλεισμού, αλλά και να βρεθούν σε θέση ισχύος όσον αφορά την πρόκριση στο Παγκόσμιο Κύπελλο.

Για να γίνει αυτό έπρεπε όλοι οι «θεοί» της μπάλας να… συνωμοτήσουν υπέρ της Ελλάδας. Η Ουκρανία «νίκησε τους Άγγλους και η Σλοβενία «απέδρασε» με το «διπλό» από τη Σλοβακία. Τα δύο αυτά αποτελέσματα έφεραν την εθνική μας στο γκρουπ των ισχυρών ενόψει της κλήρωσης για τα μπαράζ. Η «γαλανόλευκη» θα αποφύγει τα «μεγαθήρια» και θα τεθεί αντιμέτωπη με μία εκ των Βοσνία, Έιρε, Ουκρανία και Σλοβενία.

Για να παραμείνουμε στους ισχυρούς πρέπει η Ουκρανία και η Σλοβενία να τερματίσουν στη δεύτερη θέση των ομίλων τους. Η Ελλάδα θα πέσει στους αδύναμους αν η Ουκρανία κάνει «γκέλα» στην Ανδόρα και περάσει ως δεύτερη η Κροατία ή αν οι Σλοβένοι δεν μπορέσουν να νικήσουν το Σαν Μαρίνο και προκριθούν ως δεύτεροι οι Τσέχοι.

Υπενθυμίζεται ότι η κλήρωση για τα μπαράζ (σ.σ.: ποιος θα είναι γηπεδούχος στο πρώτο ματς) θα πραγματοποιηθεί στις 19 Οκτωβρίου στη Ζυρίχη. Τα διπλά παιχνίδια των μπαράζ έχουν προγραμματιστεί για τις 14 και 18 Νοεμβρίου, ενώ η παγκόσμια κατάταξη της FIFA θα ανακοινωθεί στις 16/10 (από αυτό θα προκύψει επίσημα το γκρουπ ισχυρών - αδυνατών).

Τα πιθανά γκρουπ

Ισχυροί

Γαλλία 1.049
Πορτογαλία 1.042
Ρωσία 1.021
Ελλάδα 921

Αδύνατοι

Βοσνία 870
Ουκρανία 857
Έιρε 805
Σλοβενία ή Σλοβακία 666-644

Υπάρχει βέβαια και το πιο αισιόδοξο σενάριο. Η Ελλάδα να νικήσει την προσεχή Τετάρτη το Λουξεμβούργο και το Ισραήλ να επικρατήσει εκτός έδρας της Ελβετίας. Με αυτά τα αποτελέσματα, το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα θα προκριθεί απευθείας στο Μουντιάλ και θα αποφύγει τα ψυχοφθόρα μπαράζ.

Όσον αφορά το ματς με το Λουξεμβούργο, ο Ότο Ρεχάγκελ δεν μπορεί να υπολογίζει στις υπηρεσίες του τιμωρημένου Γιώργου Σαμαρά.