Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2009

Σίγουρη η μεταγραφική ενίσχυση του Ολυμπιακού

Ειλημμένη θεωρείται η απόφαση να ενισχυθεί ο Ολυμπιακός με έναν αριστερό χαφ και έναν επιτελικό μέσο στη μετεγγραφική περίοδο του Ιανουαρίου. Παρότι ο Ζίκο ζήτησε την απόκτηση τεσσάρων ποδοσφαιριστών, ο Σωκράτης Κόκκαλης έχει ανάψει το «πράσινο φως» για την πραγματοποίηση δύο μετεγγραφών μετά την «χρυσή» πρόκριση της ομάδας στους «16» του Τσάμπιονς Λιγκ.

Ο Μίλαν Γιοβάνοβιτς αποτελεί το νούμερο ένα στόχο των πρωταθλητών, οι οποίοι αναμένεται να έχουν νέα επαφή με τη διοίκηση της Σταντάρ Λιέγης. Το συμβόλαιο του Σέρβου λήγει το καλοκαίρι και οι Βέλγοι δεν έχουν λόγο να τον κρατήσουν μέχρι το τέλος της σεζόν και να τον χάσουν το καλοκαίρι, χωρίς να βάλουν στα ταμεία τους ούτε ένα ευρώ. Το μεγάλο μειονέκτημα του Γιοβάνοβιτς είναι ότι δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Σε περίοπτη θέση στη λίστα του Ζίκο βρίσκεται και ο Ντεμπελέ της Αλκμαάρ, ο οποίος ωστόσο θεωρείται πανάκριβος, ενώ εξετάζονται οι περιπτώσεις των Βραζιλιάνων Φρεντ της Φλουμινένσε, Ντιέγκο Σόουζα της Παλμέιρας και Ούγκο της Σάο Πάολο.

Στα υπόψιν βρίσκονται πάντα ο Λούα Λούα και ο Καστίγιο, που συνεχίζουν να διατηρούν δεσμούς με τον Ολυμπιακό.

Το βάρος στη ψυχολογία

Μεγάλο βάρος στον ψυχολογικό τομέα των παικτών του Παναθηναϊκού έχει ρίξει ο Νίκος Νιόπλιας. Ο νεαρός τεχνικός προσπαθεί να ανυψώσει το ηθικό των «πρασίνων», που έχει κλονιστεί μετά τα τελευταία ανεπιτυχή αποτελέσματα.

«Πρέπει να μπαίνουμε στο γήπεδο ως Παναθηναϊκός. Ως μεγάλη ομάδα. Εμείς να είμαστε κυρίαρχοι από την αρχή και να μην αφήνουμε ούτε ένα λεπτό ανεκμετάλλευτο. Πρέπει από το πρώτο λεπτό να μπαίνουμε με αποφασιστικότητα στο γήπεδο και να αναγκάζουμε τον αντίπαλο να μας νιώθει. Ο Παναθηναϊκός είμαστε. Θα πρέπει να μας φοβούνται οι αντίπαλοι», ανέφερε χαρακτηριστικά ο 44χρονος προπονητής.

Ο Νίκος Νιόπλιας, μετά τον Κλέιτον, ίσως «επιστρατεύσει» έναν ακόμη ποδοσφαιριστή που είχε παραγκωνιστεί επί των ημερών του Χενκ Τεν Κάτε. Ο λόγος για τον Μαρσέλο Μάτος, που αγωνίζεται ως δανεικός στην Κορίνθιανς. Ο Βραζιλιάνος χαφ έχει ξεπεράσει πλήρως το πρόβλημα τραυματισμού που αντιμετώπιζε και ο Νίκος Νιόπλιας σκέφτεται πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να του ζητήσει να γυρίσει στην Παιανία τον Ιανουάριο, μιας και θα λείπει ο Μάτε Σιμάο, που θα αγωνιστεί στο Κόπα Αφρικα με την Μοζαμβίκη.

Φουλ για πρωτιά ο Ολυμπιακός

Ο Ολυμπιακός μετέτρεψε σε… υγιεινό περίπατο το υποτιθέμενο ντέρμπι με τη Μάλαγα, πληρώνοντας με το ίδιο νόμισμα την ομάδα του Αΐτο Ρενέσες. Οι «ερυθρόλευκοι» νίκησαν 89-68 τους Ισπανούς, καλύπτοντας τη διαφορά των 18 πόντων που έχασαν στο πρώτο παιχνίδι και έκαναν αποφασιστικό βήμα για την κατάκτηση της πρώτης θέσης του δευτέρου ομίλου της Ευρωλίγκα.

Μετά από ένα νωθρό πρώτο δεκάλεπτο, όπου η Μάλαγα είχε το προβάδισμα (16-20), οι παίκτες του Παναγιώτη Γιαννάκη βελτίωσαν την άμυνά τους και πήγαν με 11 πόντους διαφορά (46-35) στα αποδυτήρια για την ανάπαυλα του ημιχρόνου, χάρη στον επιθετικό οίστρο του Σοφοκλή Σχορτσιανίτη. Αξίζει να σημειωθεί πως στο 14’ απειλήθηκε γενική σύρραξη, με τους Πάτρικ Μπέβερλι και Σάμοντ Ουίλιαμς να ανταλλάσουν μερικές «ψιλές» και να αποβάλλονται με ντισκαλιφιέ.

Ήταν φανερό πως οι «ερυθρόλευκοι» άρχισαν να σκέφτονται τη διαφορά των 18 πόντων, με την οποία είχαν χάσει στη Μάλαγα. Μάλιστα κατάφεραν να την ισοφαρίσουν (66-48) λίγο πριν από τη λήξη της τρίτης περιόδου, για να μειώσουν οι Ισπανοί σε 66-55, τρέχοντας ένα επίμέρους σερί 0-7.

Η απάντηση του Ολυμπιακού ήταν άμεση με «πρώτο βιολί» στην επίθεση τον Γιοτάμ Χαλπερίν. Με τον Ισραηλινό να πετυχαίνει κρίσιμα καλάθια, οι παίκτες του Παναγιώτη Γιαννάκη ισοφάρισαν και πάλι τη διαφορά (77-59) του πρώτου αγώνα στο 34’. Αυτή τη φορά οι «ερυθρόλευκοι» δεν ήταν διατεθειμένοι να επιτρέψουν στη Μάλαγα να ξαναμπεί στο παιχνίδι. Με τους Κλέιζα και Τεόντοσιτς να αναλαμβάνουν δράση στην επίθεση, ο Ολυμπιακός επικράτησε 89-68, μετατρέποντας σε πάρτι πρωτιάς το υποτιθέμενο ντέρμπι με τη Μάλαγα του Γιώργου Πρίντεζη, που χειροκροτήθηκε από τους φίλους των Πειραιωτών.

Τα δεκάλεπτα: 16-20, 46-35, 66-55, 89-68

Ολυμπιακός: Παπαλουκάς 9, Τσίλντρες 15, Βούισιτς 14, Μπουρούσης 10, Χαλπερίν 14, Κλέιζα 15, Βασιλόπουλος, Μπέβερλι, Τεόντοσιτς 6, Σχορτσανίτης 8
Μάλαγα: Κουκ 18, Φρέιρε 2, Ροντρίγκεζ, Πρίντεζης 12, Ντιν 2, Βελς 11, Χιμένεθ 2, Ρούμπιο 6, Ουίλιαμς, Αρτσιμπαλντ 4, Λιούις 11.