Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2009

Κράτησε τη νίκη ο Νικοπολίδης

Ο Αντώνης Νικοπολίδης κράτησε στο 90ο λεπτό «ζωντανό» τον Ολυμπιακό, που πήρε αγχωτική νίκη με 1-0 επί του Πανιωνίου στο γήπεδο Καραϊσκάκη και ανέβηκε έστω και προσωρινά στην κορυφή της Σούπερ Λίγκα, ελπίζοντας σε στραβοπάτημα του Παναθηναϊκού στο ντέρμπι με την ΑΕΚ.

Ο τερματοφύλακας τον «ερυθρολεύκων» εξουδετέρωσε το σουτ του Μπάλαμαν και επέτρεψε στους πρωταθλητές να πανηγυρίσουν την πρώτη εντός έδρας νίκη τους χάρη στο γκολ του Ζαϊρί στι 17ο λεπτό.

Με «κεκτημένη ταχύτητα» από τους θριάμβους επί των Αλκμάαρ, ΠΑΟΚ και ΑΕΚ, οι «ερυθρόλευκοι» του Ζίκο μπήκαν «φουριόζοι» στον αγωνιστικό χώρο για να «καθαρίσουν» από πολύ νωρίς την υπόθεση νίκη.

Έχασαν τέσσερις κλασικές ευκαιρίες στα πρώτα 16 λεπτά (7 Λεονάρντο, 10 και 15 Ντουντού, 16 Τοροσίδης), για να λύσουν τελικά το «γόρδιο δεσμό» της άμυνας του Πανιωνίου στο 17'. Ο Ντιόγο γύρισε στο ύψος του πέναλτι και ο Ζαϊρί δεν δυσκολεύτηκε να στείλει τη μπάλα στα δίχτυα του Μπέλιτς, κάνοντας ακόμη πιο θερμό το κλίμα στο γήπεδο Καραϊσκάκη.

Στην αντίπερα όχθη, οι «κυανέρυθροι» είχαν να αντιπαραθέσουν κάποιες επιθετικές επινοήσεις του Αλβάρο Ρεκόμπα και το σουτ του Ριέρα στο 20. Ο τραυματισμός του Ουρουγουανού σούπερ σταρ στο ημίωρο αποσυντόνισε τους φιλοξενούμενους, που έμοιαζαν ανήμποροι χωρίς τον ηγέτη τους.

Όλα αυτά όμως μέχρι την ανάπαυλα του ημιχρόνου. Η «κούραση» έκανε την εμφάνιση της στους γηπεδούχους, που «έπαιξαν με την φωτιά», αλλά δεν «κάηκαν». Εκμεταλλευόμενος τα σημάδια κόπωσης που έδειξαν οι παίκτες του Ζίκο, ο Πανιώνιος ανέλαβε την πρωτοβουλία των κινήσεων και απείλησε δύο φορές με τον Μπάλαμπαν, που σούταρε δυνατά άουτ (53, 66).

Ένα σουτ του Ντουντού στο 68 που πέρασε άουτ, όπως και ένα πλασέ του Λεονάρντο στο 77, καθώς κι ένα φάουλ «κεραυνός» του Ντουντού στο 89, το οποίο απέκρουσε ο Μπέλιτς, ήταν ό,τι καλύτερο είχαν να δείξουν οι «ερυθρόλευκοι», που στο τέλος «καρδιοχτύπησαν» , όταν στο 90 ο Νικοπολίδης εξουδετέρωσε το σουτ του Μπάλαμπαν και κράτησε τη νίκη για την ομάδα του.

Διαιτητής: Παμπορίδης (Κιλκίς)

Κίτρινες: Ζαϊρί, Ντουντού, Στολτίδης - Κοντοές, Καστελιόνε, Λάτκα, Μπάλαμπαν

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Ζίκο): Νικοπολίδης, Zεβλάκοφ, Ραούλ Μπράβο, Α. Παπαδόπουλος, Μέλμπεργκ, Λεντέσμα, Τοροσίδης (80΄ Μήτρογλου), Ντουντού, Λεονάρντο (88΄ Όσκαρ), Ντιόγκο, Ζαϊρί (75΄ Στολτίδης).

ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ (Εμίλιο Φερέρα): Μπέλιτς, Μανιάτης, Ριέρα, Κοντοές, Λάτκα, Τζαβέλλας, Καστελιόνε (80΄ Σίμωσης), Νικολάου (58΄ Αναστασόπουλος), Κουμορτζί, Ρεκόμπα (37΄ λ. τρ. Μπαρόνι), Μπάλαμπαν.

Ισοπαλία στο Αλκαζάρ

Η Λάρισα δεν κατάφερε για 5η συνεχόμενη αγωνιστική να «γευτεί» τη χαρά της νίκης, καθώς αναδείχθηκε ισόπαλη 0-0 με τον Πας Γιάννινα στο Αλκαζάρ. Μετά το αποτέλεσμα αυτό, ο «Άγιαξ της Ηπείρου» έφτασε τους 6 βαθμούς, τρεις περισσότερους από τους Θεσσαλούς

Οι παίκτες του Μαρίνου Ουζουνίδη που «καίγονταν» για το «τρίποντο», εγκλωβίστηκαν από το άγχος και την πολύ καλή αμυντική λειτουργία των φιλοξενούμενων και στάθηκαν άτυχοι καθώς έχασαν στο πρώτο ημίχρονο με τραυματισμούς τους Μάλαρτζ και Βενετίδη.

Η πρώτη ευκαιρία ανήκε στον ΠΑΣ, με τον Μάλαρτζ να λέει «όχι» στον Μαϊστόροβιτς στο 11. Τρία λεπτά αργότερα ο Πολωνός τερματοφύλακας τραυματίστηκε στο κεφάλι σε σύγκρουση με τον Γεωργιάδη, με αποτέλεσμα να αντικατασταθεί στο 24΄ από τον Σερεμέτ.

Οι «βυσσινί» προσπάθησαν να «ξεκλειδώσουν» την άμυνα του ΠΑΣ Γιάννινα, ωστόσο ο Ελευθερόπουλος απέκρουσε την κεφαλιά του Ντε Νίγκρις στο 29΄, ενώ στο 38΄ το σουτ του Τουάμα πέρασε άουτ. Ο Μαρίνος Ουζουνίδης ατύχησε να χάσει και δεύτερο παίκτη πριν από την ολοκλήρωση του πρώτου ημιχρόνου, καθώς ο Βενετίδης υπέστη τράβηγμα.

Οι γηπεδούχοι είχαν ακόμη μια καλή στιγμή στο 54΄, όταν ο Τουάμα έπιασε ένα μακρινό σουτ, αλλά έστειλε την μπάλα πάνω από το οριζόντιο δοκάρι του Ελευθερόπουλου. Βλέποντας πως η ομάδα του δεν μπορούσε να διασπάσει την αμυντική γραμμή του Πας Γιάννινα, ο Ουζουνίδης πέρασε τον Κάσας στο πλάι του Ντε Νίγκρις.

Η Λάρισα πίεσε ακόμη περισσότερο στην επίθεση και στο 80΄ ο Γιαννακόπουλος «βρήκε» τον Μετίν στην «καρδιά» της αντίπαλης περιοχής, ωστόσο ο Τούρκος άσος έστειλε την μπάλα ελάχιστα δίπλα από το αριστερό δοκάρι των φιλοξενούμενων. Στο 83΄ ο Σερεμέτ αποσόβησε τον κίνδυνο από το φάουλ του Σαϊτιώτη, ενώ ακριβώς στην εκπνοή ο ΠΑΣ έχασε μεγάλη ευκαιρία να φύγει νικητής από το Αλκαζάρ, όταν ο Σερεμέτ απέκρουσε το σουτ από κοντά του Ντάσιου.

Διαιτητής: Σπάθας (Πειραιά)

Κίτρινες: Τουάμα, Νταμπίζας - Κώτσιος, Μπακαγιόκο

Οι συνθέσεις:

ΛΑΡΙΣΑ (Μαρίνος Ουζουνίδης): Μάλαρζ (24΄ λ. τρ. Σερεμέτ), Μπουκουβάλας, Βενετίδης (40΄ λ. τρ. Κατσιαρός), Νταμπίζας, Γιαννακόπουλος, Βλασόπουλος (76΄ Κάσας), Ντε Νίγκρις, Τουάμα, Μετίν, Ααράμπ, Μελίσσης.

ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ (Γιώργος Παράσχος): Ελευθερόπουλος, Ντάσιος, Κούσας, Μπαλάφας, Μαϊστόροβιτς, Κώτσιος, Μπακαγιόκο (76΄ Σαϊτιώτης), Βαγγελής (51΄ Μιχαλόπουλος), Τζάνης, Βάντερσον, Γεωργιάδης (72΄ Στάθης).»

Λύτρωσε τον Άρη ο Αμπρέου

Με «λυτρωτή» τον Αμπρέου στο 2ο λεπτό των καθυστερήσεων, ο Άρης λύγισε με 1-0 την αντίσταση της Ξάνθης στο «Κλεάνθης Βικελίδης, στο ντεμπούτο του Γιάννη Μαντζουράκη στον πάγκο της ακριτικής ομάδας.

Το «χρυσό» γκολ του Ουρουγουανού επιθετικού ήταν η καλύτερη απάντηση για όλα όσα άκουσε για τις χαμένες ευκαιρίες την προηγούμενη εβδομάδα στο Ολυμπιακό στάδιο. Αυτή είναι η 3η εντός έδρας νίκη των «κίτρινων» με το 1-0, ενώ και οι «Ακρίτες», που έπαιξαν σε όλο το δεύτερο ημίχρονο με 10 παίκτες λόγω της αποβολής του Σουάνη, έχασαν το 3ο εκτός έδρας ματς με το ίδιο σκορ.

Όπως στα περισσότερα εντός έδρας ματς, ο Άρης μπήκε δυναμικά στο παιχνίδι και έχασε μεγάλη ευκαιρία να ανοίξει το σκορ μόλις στο 2ο λεπτό, όταν ο Νέτο έβγαλε τη σέντρα από τα δεξιά, αλλά ο Κόκε αστόχησε από πλεονεκτική θέση.

Η απάντηση της ομάδας του Γιάννη Μαντζουράκη ήρθε 5 λεπτά αργότερα, με τον Σηφάκη να εξουδετερώνει το πλασέ του Πόϊ και τον Ρονάλντο να προλαβαίνει την τελευταία στιγμή τον Ταϊντέρ. Ακολούθησαν δύο χαμένες ευκαιρίες του Άρη με τον Εράνο στο 36 και τον Αμπρέου στο 41, για να αλλάξει η αριθμητική ισορροπία των δύο ομάδων στις καθυστερήσεις του πρώτου ημιχρόνου, όταν ο Σουάνης κατάφερε να πάρει δύο κίτρινες κάρτες μέσα σε ένα λεπτό και να αποβληθεί.

Τη νέα τάξη πραγμάτων προσπάθησε να εκμεταλλευτεί ο Άρης καθ` όλη τη διάρκεια του δεύτερου 45λεπτου, όμως τα κατάφερε μόλις στο δεύτερο λεπτό των καθυστερήσεων του αγώνα με πρωταγωνιστή τον Αμπρέου.

Ο Ουρουγουανός φορ, με ψηλοκρεμαστή κεφαλιά από το ύψος της μικρής περιοχής, κατάφερε να στείλει την μπάλα στα δίχτυα του Γκσπούρνινγκ, δίνοντας τη νίκη στον Άρη.

Διαιτητής: Τριτσώνης (Αθηνών)

Κόκκινες κάρτες: Σουάνης (+45`-δεύτερη κίτρινη)

Κίτρινες κάρτες: Κιντάνα, Ρομπέρζ

Οι συνθέσεις:

ΑΡΗΣ (Ιομάρ Μαζίνιο): Σηφάκης, Νέτο, Ρονάλντο Γκιάρο (43` Ρομπέρζ), Φλάβιο, Αράνο, Νασούτι, Φερνάντες, Γκρασιάν, Κάλβο (60` Χαβίτο), Κόκε (70` Καμπόρα), Αμπρέου.

ΞΑΝΘΗ (Γιάννης Ματζουράκης): Γκσπούρνινγκ, Σταθάκης, Παπαδημητρίου, Βάλλας, Τζάγκι, Στρμπα, Ταϊντέρ (58` Βασιλακάκης), Φλίσκας, Κιντάνα (72` Τζιωρτζιόπουλος), Πόι (84` Λουτσιάνο), Σουάνης.

Το ΟΑΚΑ υποδέχεται δεύτερο κατά σειρά ντέρμπι

Το ντέρμπι της ΑΕΚ με τον Παναθηναϊκό στο Ολυμπιακό στάδιο δεσπόζει στο πρόγραμμα της 5ης αγωνιστικής της Σούπερ Λίγκα. Η Ένωση «καίγεται» για τους βαθμούς της νίκης μετά την εντός έδρας ήττα από τον Ολυμπιακό, την ώρα που το «τριφύλλι» θέλει να διατηρήσει το απόλυτο στο πρωτάθλημα, πετυχαίνοντας την 5η του νίκη σε ισάριθμα παιχνίδια.

Η κούραση των ποδοσφαιριστών είναι το υπ' αριθμόν ένα πρόβλημα που καλείται να λύσει ο Ντούσαν Μπάγεβιτς. Ο Σερβοέλληνας τεχνικός προβληματίζεται και για τη σύνθεση της γραμμής κρούσης, καθώς ο Κρίστιαν Νέμεθ βρίσκεται στην Αίγυπτο για το παγκόσμιο κύπελλο νέων και ο Ράφικ Τζιμπούρ είναι εκτός πλάνων. Οι μόνες καθαρές επιθετικές λύσεις που έχουν απομείνει είναι ο ντεφορμέ Ίσμαελ Μπλάνκο και ο νεαρός Παυλής.

Την ίδια ώρα, ο Χενκ Τεν Κάτε βλέπει το ένα πρόβλημα να παρουσιάζεται μετά το άλλο. Ο Αντώνης Πετρόπουλος εισήχθη εσπευσμένα στο νοσοκομείο την Παρασκευή με κρίση οξείας σκωληκοειδίτιδας και χειρουργήθηκε, με αποτέλεσμα να μείνει εκτός αποστολής για το κυριακάτικο ντέρμπι με την ΑΕΚ. Εκτός μάχης βρίσκονται οι τραυματίες Μαρίνος, Σπυρόπουλος και Δάρλας, ενώ ενοχλήσεις στον αστράγαλο αισθάνεται και ο Γιώργος Καραγκούνης. Με αυτά τα δεδομένα ο Παναθηναϊκός συμπληρώνει μετά βίας 18άδα, καθώς με δεδομένο ότι θα μείνουν εκτός αποστολής ο Γκαλίνοβιτς και ο ανέτοιμος Σεϊταρίδης, αν προκύψει κάποιο άλλο πρόβλημα, ο Ολλανδός τεχνικός θα αναγκαστεί να πάρει έναν εκ των Μάντζιου και Κλέιτον.

Η αυλαία της 5ης αγωνιστικής άνοιξε το Σάββατο σε Αλκαζάρ και Καραϊσκάκη, με τον Ολυμπιακό να πετυχαίνει νίκη επί του Πανιωνίου και τον Νικοπολίδη να σώζει τους ερυθρόλευκους μόλις στο 90ο λεπτό. Στο Αλκαζάρ η Λάρισα δεν συνέχισε τις νίκες της και παρέδωσε λευκή ισοπαλία στον ΠΑΣ Γιάννινα. Στον τελευταίο αγώνα του Σαββάτου ο Άρης στις καθυστερήσεις με γκολ του Αμπρέου κατάφερε να λυγίσει την αντίσταση της Ξάνθης στο Κλεάνθης Βικελίδης.

Το… κυρίως πιάτο της 5ης αγωνιστικής «σερβίρεται» την Κυριακή. Στο Περιστέρι, ο Ατρόμητος αντιμετωπίζει τον ΠΑΟΚ, με τον Φερνάντο Σάντος να είναι υποχρεωμένος να προχωρήσει σε «αλχημείες» στην επιθετική γραμμή, καθώς δεν μπορεί να υπολογίζει στις υπηρεσίες των Μουσλίμοβιτς, Φιλομένο και Παπάζογλου.

Με την ψυχολογία στα ύψη μετά το «διπλό» στη Νέα Σμύρνη, ο Αστέρας υποδέχεται τον Λεβαδειακό στην Τρίπολη. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι αναμετρήσεις της Καβάλας με τον Ηρακλή και του Εργοτέλη με τον Πανθρακικό.

ΣΟΥΠΕΡ ΛΙΓΚΑ

5η αγωνιστική

Σάββατο 26/09

ΛΑΡΙΣΑ - ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ 0-0
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ 1-0
ΑΡΗΣ - ΞΑΝΘΗ 1-0

Κυριακή 27/9

16.45 ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ - ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ
16.45 ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ - ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΟΣ
19.00 ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ - ΠΑΟΚ
19.00 ΚΑΒΑΛΑ - ΗΡΑΚΛΗΣ
21.15 ΑΕΚ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

O Χάμιλτον στην pole position

Το ατύχημα του Ρούμπενς Μπαρικέλο μισό λεπτό πριν το τέλος των κατατακτηρίων δοκιμών του Γκραν Πρι της Σιγκαπούρης έφερε και την pole position στον Λιούις Χάμιλτον, καθώς μπορεί να ήταν ο μόνος που είχε σπάσει το 1:48.0, αλλά έδειξε να απειλείται από τον Σεμπαστιάν Φέτελ στα τελευταία λεπτά, που ήταν πιο γρήγορος και που έμεινε δεύτερος.

Την πρώτη τριάδα συμπλήρωσε ο Νίκο Ρόζμπεργκ. Απογοητευτική εμφάνιση για τη Ferrari, με τους Κίμι Ραϊκόνεν και Τζιανκάρλο Φισικέλα να τίθενται εκτός δεκάδας, όπως και ο Τζένσον Μπάτον.

Τα αποτελέσματα

Χάμιλτον McLaren 1:47.891

Φέτελ Red Bull 1:48.204

Ρόζμπεργκ Williams 1:48.348

Το μακρύ ταξίδι για τη Ν. Αφρική

Στις 11 Απριλίου θα βρίσκεται στην Αθήνα το βαρύτιμο τρόπαιο του Μουντιάλ του 2010

Στο μυαλό των φιλάθλων -και πολλών δημοσιογράφων- το «στρατηγείο» της ΦΙΦΑ στη Ζυρίχη είναι το άντρο των «κακών» που διοικούν το παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Και τι δεν άκουσε ο Μπλάτερ από τους Ελληνες για το σφύριγμα του Ντε Μπλέκερε στον αγώνα της Ελβετίας - Ελλάδας που ίσως μας στερήσει την παρουσία της Εθνικής μας στα γήπεδα της Νότιας Αφρικής το καλοκαίρι του 2010.

Καθώς φτάνεις πάντως στο γυάλινο κτίριο δεκαπέντε λεπτά μακριά από το κέντρο της Ζυρίχης, δίπλα σε αθλητικές εγκαταστάσεις που παραπέμπουν σε προπονητήριο ποδοσφαίρου, τα αισθήματα είναι το ίδιο ουδέτερα όσο και οι Ελβετοί που σε φιλοξενούν. Δεν έχεις ούτε να στεναχωρηθείς ούτε να χαρείς γι’ αυτό που βλέπεις. Ισως περιμένοντας να συναντήσεις τον ίδιο τον Μπλάτερ, να έχεις τελικά περισσότερες πιθανότητες να ενθουσιαστείς παρά να απογοητευτείς - γιατί την ουδετερότητα την υιοθέτησες κι εσύ με το που προσγειώθηκες στη χώρα!

Ετσι κι έγινε. Ο Μπλάτερ ενθουσιάζει με την ευφράδεια και το χιούμορ του. Οσο και ο Τούρκος -ναι, Τούρκος- πρόεδρος της Coca Cola Μουχτάρ Κεντ, με την ακρίβεια των απαντήσεών του. Σημείο αναφοράς η «αναχώρηση» με το ειδικά βαμμένο αεροπλάνο της εταιρείας, του ολόχρυσου τροπαίου του Μουντιάλ, που μας έχει σημαδέψει όλους μας, όταν βλέπουμε τους νικητές να το φιλάνε στην απονομή του τελικού. Αναχώρηση για το ταξίδι των 225 ημερών σε 86 χώρες, στο πλαίσιο της χορηγίας της Coca Cola που όπως είπαν οι δύο πρόεδροι, «είναι μια σχέση αγάπης που ξεκίνησε για τη ΦΙΦΑ από το 1975». Ο Μπλάτερ αποδεικνύεται ικανότατος μάρκετινγκ μάνατζερ την ώρα που εξιστορεί δίπλα στον επιβλητικό Μουχτάρ Κεντ τη γνωριμία των δύο οργανισμών. Κατά κάποιο τρόπο εκλείπει και η «φοβία» να αναφέρεις το όνομα μιας πολυεθνικής, γιατί είναι κάτι σαν θεσμός, όσο και το ποδόσφαιρο ή οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Και να που, ένας Ελληνας, μάλιστα είναι ο υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου της, ο κ. Πέτρος Κακουρίδης ή κατά πέραν του Ατλαντικού κόσμον, Πίτερ Κακούρ! Ευτυχής σύμπτωση, γιατί καλύτερα να ρωτήσεις τον κύριο Κακουρίδη ή Κακούρ, πώς και έφερε η Coca Cola τον Ροζέ Μιλά από το 1990 ξανά στο προσκήνιο, παρά να ρωτήσεις τον Μπλάτερ γιατί ο Ντε Μπλέκερε απέβαλε τον Βύντρα στο ματς με τους Ελβετούς. Παρότι με περισσότερο χιούμορ μάλλον θα απαντούσε απ’ ό,τι απάντησε σε Γάλλο δημοσιογράφο όταν τον ρώτησε αν θα είναι η Γαλλία στο Μουντιάλ. Και σίγουρα με λιγότερη αυστηρότητα απ’ όση συνόδευε την απάντησή του στο ερώτημα δημοσιογράφου αν η Νότια Αφρική εγγυάται την ασφάλεια των επισκεπτών. «Σταματήστε πια», είπε, «δεν υπάρχει το παραμικρό θέμα ασφαλείας για το Μουντιάλ του 2010». Οχι τίποτε άλλο, μας έδιωξε και το τελευταίο επιχείρημα που θα είχαμε αν αποκλειστούμε - ο μη γένοιτο. Αλλά, πάμε δεν πάμε, θα έχουμε την ευκαιρία να διαδηλώσουμε τα αισθήματά μας για το Μουντιάλ -ελπίζουμε θερμά!- στις 11 Απριλίου στην Αθήνα όταν το κύπελλο θα έλθει εδώ - όπως έγινε και το 2006.

Ο πανηγυρισμός του Ροζέ Μιλά

Καθώς παρασύρεσαι από παραδοσιακό αφρικανικό μουσικό κομμάτι στο «ζέσταμα» για τον Ιούνιο, μαθαίνεις ότι πρόκειται για τη μελωδία του Σομαλού καλλιτέχνη του χιπ-χοπ, Κ’ Νααν, που σημαδεύει την «εκστρατεία» για το Μουντιάλ του 2010. Και ο «μύθος» του Καμερούν, Ροζέ Μιλά, ο οποίος σημάδεψε το Μουντιάλ του 1990 με τον πανηγυρισμό στα γκολ του, χορεύοντας γύρω από το σημαιάκι του κόρνερ, είναι εκεί. Στα 57 του σήμερα, προσφέρει στους καλεσμένους ένα ριμέικ του πανηγυρισμού, δίνοντας το σύνθημα για την καμπάνια που θα επιβραβεύει με δώρα και εισιτήρια τους φιλάθλους απ’ όλο τον κόσμο που θα ανεβάζουν εφευρετικά βιντεάκια με πανηγυρισμούς στην επίσημη ιστοσελίδα της εταιρείας. Επίσης, κάθε γκολ στο Μουντιάλ θα προσφέρει ένα χρηματικό ποσό για το πρόγραμμα «Νερό στα σχολεία».

Η μάχη για την pole position

Τα φώτα θα ανάψουν στις 16.15 στη Σιγκαπούρη για τη διεξαγωγή των κατατακτήριων δοκιμών του μοναδικού νυχτερινού γκραν πρι του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος της Φόρμουλα Ένα, που θα παρακολουθήσετε σε απευθείας μετάδοση από την τηλεόραση του ΑΝΤ1.

Η διαδρομή του σιρκουί βρίσκεται γύρω από το λιμάνι Marina Bay, νότια της ασιατικής πόλης-κράτους, σε παρόμοια τοποθεσία με τις άλλες τρεις αστικές πίστες που υπάρχουν στο πρωτάθλημα: το Μόντε Κάρλο, την Βαλένθια και το Αμπου Ντάμπι.

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα αργή πίστα, η οποία καταπονεί ιδιαίτερα το σύστημα φρεναρίσματος του μονοθεσίου από τα διαρκή «σταμάτα-ξεκίνα» στις 23 (!) στροφές της.

Ο Σεμπάστιαν Φέτελ σημείωσε τον καλύτερο χρόνο στις ελεύθερες δοκιμές της Παρασκευής. Ο Γερμανός σταμάτησε το χρονόμετρο στο 1:48.650 με τα πιο μαλακά λάστιχα στα τελευταία λεπτά του session, αφήνοντας υποσχέσεις όσον αφορά τον ρυθμό της Red Bull στην ασιατική πίστα. Στην δεύτερη θέση βρέθηκε ο Φερνάντο Αλόνσο με Renault, ενώ την πρώτη 3άδα συμπλήρωσε ο Χάικι Κοβαλάινεν με McLaren.

Σφοδρή επίθεση Βασιλακόπουλου κατά της ΕΟΕ


Ο πρόεδρος της FIBA Europe, Γιώργος Βασιλακόπουλος εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση εναντίον της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, με αφορμή τις επιχορηγήσεις των Ολυμπιακών αθλημάτων.

Η Ελληνική Ομοσπονδία Μπάσκετ, παρά τις τεράστιες επιτυχίες που κατήγαγε στο άθλημα εφέτος το καλοκαίρι σε όλα τα επίπεδα, είναι μόλις τέταρτη στις χρηματοδοτήσεις της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής.

Στην ανακοίνωση του ο κ. Βασιλακόπουλος αναφέρει:

«Λόγω της απουσίας μου εκτός Ελλάδος για το Ευρωμπάσκετ της Πολωνίας, όπου η Εθνική κατέκτησε ως γνωστόν την τρίτη θέση, περιήλθε καθυστερημένα εις γνώσιν μου ο κατάλογος κατανομής των χρημάτων επιχορήγησης της ΕΟΕ προς τις Ομοσπονδίες. Μία μόνο παρατήρηση: Πρόκειται περί κατάντιας, μιας και οι αρμόδιοι για την κατάρτιση της σχετικής λίστας μετέτρεψαν την ΕΟΕ σε εταιρία φίλων και κομματικής πελατείας. Ντροπή…»

Παραθέτουμε μάλιστα τη λίστα και της δεύτερης και τελικής κατανομής των σχετικών κονδυλίων για την εξαγωγή συμπερασμάτων από τη φίλαθλη κοινή γνώμη.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΟΣΟ (Ευρώ)

ΚΟΕ 1.500.000
ΣΕΓΑΣ 730.000
ΕΚΟΦΝΣ 690.000
ΕΟΚ 430.000
ΕΙΟ 415.000
ΕΛΟΤ 375.000
ΕΟΦΤ 340.000
ΕΟΠΕ 330.000
ΕΓΟ 305.000
ΟΧΕ 300.000
ΕΟΦ ΠΑΛΗΣ 275.000
ΕΠΟ 130.000
ΕΟΚΚ 120.000
ΕΟ ΠΟΔ 100.000
ΕΟ ΠΥΓ 85.000
ΕΟΙΠΠ 85.000
ΕΦΟΕΠΑ 65.000
ΣΚΟΕ 65.000
ΕΛΟ ΧΟΚΕΫ 65.000
ΕΟΑΒ 65.000
ΕΟΞ 65.000
ΕΦΟΑ 65.000
ΕΟ ΤΟΞ 50.000
ΕΟΕ ΤΡΙ 50.000
ΕΟΜΟΠΕ 50.000
ΕΟΦΣΑ 50.000

ΣΥΝΟΛΟ 6.800.000

Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2009

Θετικό ντεμπούτο για Ζίκο

Άκρως επιτυχημένο χαρακτηρίζεται το ντεμπούτο του Ζίκο στον πάγκο του Ολυμπιακού καθώς και ιδιαιτέρως σημαδιακό, αφού όπως δήλωσε ο βραζιλιάνος τεχνικός στην επίσημη ιστοσελίδα του, η νίκη επί της ΑΕΚ ήταν η 150η στην προπονητική του καριέρα.

Ο «λευκός Πελέ» έπλεξε και το εγκώμιο του Βασίλη Τοροσίδη, ο οποίος στο ντέρμπι της Τετάρτης πέτυχε δύο γκολ και έδωσε τη νίκη στους «ερυθρόλευκους».

«Ήταν ένα δώρο του Τοροσίδη για το ντεμπούτο μου και για αυτούς που τους αρέσει το καλό ποδόσφαιρο. Παίξαμε πολύ καλά και θα μπορούσαμε να είχαμε πετύχει περισσότερα γκολ. Όμως αυτό που μετρά σε ένα ντέρμπι είναι η νίκη και έγινε ένα πολύ καλό παιχνίδι. Είχαμε να αντιμετωπίσουμε όλο τον κόσμο στις εξέδρες, αφού 50.000 φίλαθλοι ήταν εναντίον μας. Η ομάδα μου έπαιξε με πάθος κι έφτασε στη νίκη. Διαθέτουμε ένα καλό και δεμένο σύνολο και πλέον θέλουμε να συνεχίσουμε. Πρέπει να δουλέψουμε σκληρά, γιατί ακολουθούν δύσκολα παιχνίδια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αρτούρ Αντούνις Κοΐμπρα, όπως είναι το πραγματικό όνομα του προπονητή των Πειραιωτών.

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο… των ρεκόρ

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο έχει βαλθεί με το «καλημέρα» να αποδείξει ότι αξίζει κάθε ευρώ του παχυλού μισθού που παίρνει από τη Ρεάλ Μαδρίτης. Ο πορτογάλος άσος σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, αφού με το γκολ που πέτυχε την Τετάρτη επί της Βιγιαρεάλ έγινε ο μόνος παίκτης της «Βασίλισσας» ο οποίος έχει σκοράρει στην πρώτη του χρονιά στην Primera Division και στα τέσσερα πρώτα ματς!

Το καλοκαίρι του 2009, ο πρώην άσος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ «μετακόμισε» για χάρη των «μερένχες» από την Αγγλία στην Ισπανία έναντι του αστρονομικού ποσού των 93.1 εκατομμυρίων ευρώ αποτελώντας έτσι την ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Επίσης, στο πλαίσιο της 2ης αγωνιστικής, πέτυχε το γρηγορότερο ως τώρα τέρμα του ισπανικού πρωταθλήματος, αφού στον αγώνα με την Χερέθ σκόραρε στο 45ο δευτερόλεπτο.

Ο σούπερ-σταρ της Ρεάλ, βρίσκεται στην πρώτη θέση των σκόρερ τής ισπανικής Λίγκας, μαζί με τον Λιονέλ Μέσι και τον Νταβίντ Βίγια, αφού σε τέσσερα παιχνίδια έχει πετύχει 5 γκολ. Αν προσθέσουμε και τα 2 γκολ που πέτυχε στον αγώνα της 1ης αγωνιστικής του Champions League κόντρα στην Ζυρίχη, τότε ο Ρονάλντο φτάνει τα 7 τέρματα σε επίσημα ματς με τη φανέλα των Μαδριλένων και συνολικά τα 10 αν υπολογίσουμε και τα φιλικά της προετοιμασίας.

Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2009

Πήρε το ντέρμπι ο Ολυμπιακός

Νικητής του μεγάλου ντέρμπι ήταν ο Ολυμπιακός, αφού πήρε τη νίκη με 2-1 από την ΑΕΚ, στο εξ αναβολής παιχνίδι της 1ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Σούπερ Λίγκα.

Τα γκολ για τους «ερυθρόλευκους» σημείωσε ο Βασίλης Τοροσίδης, το πρώτο στο 43ο λεπτό και το δεύτερο στο 55’ δίνοντας προβάδισμα στην ομάδα του σε αυτό το κρίσιμο παιχνίδι.

Στο 65ο λεπτό της αναμέτρησης ο Νέμεθ πέτυχε γκολ για την ΑΕΚ μειώνοντας σε 2-1 για την ΑΕΚ.

Οι συνθέσεις:

ΑΕΚ (Ντ. Μπάγεβιτς): Σάχα, Χουανφράν, Αραούχο, Μαϊστόροβιτς, Γιάχιτς, Μάκος, Καφές, Γκερέιρο, Σκόκο, Νέμεθ, Μπλάνκο.

Ολυμπιακός (Ζίκο): Νικοπολίδης, Μπράβο, Ζεβλάκοφ, Αβρ. Παπαδόπουλος, Μέλμπεργκ, Λεντέσμα, Τοροσίδης, Ντουντού, Λεονάρντο, Ζαϊρί, Ντιόγκο.

Χρυσή πρόταση για τον Μπολτ

χρυσάφι στα πόδια του γρηγορότερου ανθρώπου στον κόσμο. Οι κινέζοι προσφέρουν 115 εκατομμύρια δολάρια στον Γιουσέιν Μπολτ για πενταετές συμβόλαιο συνεργασίας, με την προοπτική να αυξηθούν στα 300 εκατομμύρια δολάρια, ανάλογα με τις πωλήσεις του προϊόντος στην Κίνα και στη διεθνή αγορά.

Εν μέσω οικονομικής κρίσης, η πρόταση ήταν άκρως δελεαστική για τον Τζαμαϊκανό σπρίντερ. Ωστόσο, ο κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ στα 100 και 200 μέτρα αναγκάστηκε να απαντήσει αρνητικά, καθώς δεσμεύεται μέχρι το 2010 με συμβόλαιο με άλλη εταιρία, το οποίο δεν μπορεί να σπάσει.

Πάντως, ο «αέρινος» Μπολτ είναι ήδη ο πιο ακριβοπληρωμένος αθλητής του στίβου, αφού εισπράττει 5 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο, ενώ για κάθε του «παράσταση» αξιώνει 250 χιλιάδες δολάρια.

Εάν ο Τζαμαϊκανός απαντούσε θετικά στην πρόταση των κινέζων, τότε θα γινόταν ο πιο ακριβοπληρωμένος αθλητής στον κόσμο.

Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2009

Superleague: Απέδρασε στο '90 ο Θρύλος

Με γκολ του Αβραάμ Παπαδόπουλου στο 90΄ ο Ολυμπιακός πέτυχε μεγάλη νίκη επί του ΠΑΟΚ στην Τούμπα με 2-1 και διατήρησε την υπέρ του μακροχρόνια παράδοση. Οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν στο 8΄ με τον Βιερίνια, οι «ερυθρόλευκοι» ισοφάρισαν στο 41΄ με τον Ντιόγκο, για να κριθεί ο αγώνας στο τελευταίο λεπτό του αγώνα.

Νωρίτερα, Παναθηναϊκός και Άρης διαφήμισαν το ποδόσφαιρο στο ΟΑΚΑ, σ’ ένα εκπληκτικό ματς που βρήκε νικητές τους «πράσινους» με 2-1. Οι φιλοξενούμενοι προηγήθηκαν στο 36΄ με τον Γιάρο, ο ΠΑΟ ισοφάρισε πέντε λεπτά αργότερα με αυτογκόλ του Αμπρέου, για να δώσει τη σπουδαία νίκη στον Παναθηναϊκό ο Κατσουράνης στο 53΄. Σημειωτέον ότι η ομάδα του «τριφυλλιού» πέτυχε την τέταρτη διαδοχική της νίκη στους τέσσερις πρώτους αγώνες της Superleague.

Τους πρώτους της βαθμούς στο πρωτάθλημα παραχώρησε η ΑΕΚ, με το 1-1 που έφερε στα Γιάννενα με αντίπαλο τον ΠΑΣ. Η «Ένωση» προηγήθηκε στο 52΄ με πλασέ του Νέμεθ, αλλά οι γηπεδούχοι (μολονότι έπαιζαν με δέκα παίκτες λόγω αποβολής του Ντιμπαλά στο 80΄) ισοφάρισαν στο 81΄ με κεφαλιά του Κοντογουλίδη.
Την ίδια ώρα, η Ξάνθη επικράτησε στο τοπικό ντέρμπι του Πανθρακικού με 1-0, ενώ Λεβαδειακός και Εργοτέλης αναδείχτηκαν ισόπαλοι 2-2.

Το Σάββατο
Ο Αστέρας Τρίπολης, θριαμβεύοντας μέσα στη Νέα Σμύρνη επί του Πανιωνίου με 3-1, πέτυχε τη σημαντικότερη νίκη της ημέρας, στα σαββατιάτικα ματς της 4ης αγωνιστικής της Superleague. Στα υπόλοιπα δύο παιχνίδια νίκησαν οι γηπεδούχοι, η Καβάλα 2-1 τον Ατρόμητο και ο Ηρακλής 2-με το ίδιο σκορ τη Λάρισα.

Superleague 4η αγωνιστική
Καβάλα – Ατρόμητος 2-1
Πανιώνιος – Αστέρας Τρ. 1-3
Ηρακλής – Λάρισα 2-1
Γιάννινα – ΑΕΚ 1-1
Λεβαδειακός – Εργοτέλης 2-2
Ξάνθη – Πανθρακικός 1-0
Παναθηναϊκός – Άρης 2-1
ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός 1-2

Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2009

Λυτρώθηκε στο τέλος

Ματς για γερά νεύρα έγινε στο ΟΑΚΑ, αφού ο Παναθηναϊκός αν και βρέθηκε πίσω στο σκορ κόντρα στον Άρη, με αντεπίθεση διαρκείας και «χρυσό» σκόρερ τον Κώστα Κατσουράνη, πήρε τη νίκη που τον διατηρεί στην κορυφή της βαθμολογίας.

Το μενού του πρώτου ημιχρόνου ήταν πλήρες. Οι γηπεδούχοι υποχρεώθηκαν νωρίς σε δύο αναγκαστικές αλλαγές, λόγω τραυματισμών των Δάρλα και Μαρίνου, αλλά και ο Άρης είχε την δική του απώλεια, με τον Ναφτί να αποχωρεί λόγω τραυματισμού, στο 33.

Μετά από το πολύ καλό ξεκίνημα του Παναθηναϊκού, με ευκαιρίες από του Νίνη και Σαλπιγγίδη, ο Άρης ισορρόπησε το ματς και έχασε την μεγάλη ευκαιρία να προηγηθεί όταν ο Αμπρέου βρέθηκε τετ α τετ με τον Τζόρβα, αλλά καθυστέρησε να πλασάρει και ο Σεριέγκι τον έκοψε την τελευταία στιγμή.

Λίγο αργότερα, όμως, και συγκεκριμένα στο 36 ο Ρονάλντο Γκιάρο, ύστερα από κεφαλιά πάσα του Νασούτι, δεν αστόχησε και με κοντινό πλασέ έκανε το 0-1.

Έξι λεπτά αργότερα, όμως, ύστερα από φάουλ του Λέτο, ο Αμπρέου αιφνιδιάστηκε και με κεφαλιά έβαλε την μπάλα στα δίχτυα της ομάδας του κάνοντας το 1-1.

Η επανάληψη ξεκίνησε με καλή ευκαιρία του Άρη, πάλι με τον Αμπρέου, όταν σούταρε άουτ σε τετ α τετ με τον Τζόρβα. Όσο περνούσε η ώρα ο Παναθηναϊκός ανέβαζε την απόδοση του και ο Άρης προσπαθούσε να αμυνθεί και να εκμεταλλευτεί τις κόντρες.

Και ενώ όλα έδειχναν ότι το παιχνίδι όδευε για ισοπαλία, ήρθε ο Κώστας Κατσουράνης στο 83, σαν… από μηχανής θεός, και με ψύχραιμο πλασέ έκανε το τελικό 2-1.

Διαιτητής: Ντάκος Μ. (Ξάνθης)

Κίτρινες: Νίνης, Βύντρα, Σαριέγκι, Κατσουράνης, Σισέ - Ρόβας, Ρονάλντο, Νασούτι, Σηφάκης, Φερνάντες, Κάμπορα

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Χενκ Τεν Κάτε): Τζόρβας, Σαριέγκι, Νίνης, Σισέ, Λέτο, Σαλπιγγίδης, Ζιλμπέρτο Σίλβα, Μπίερσμιρ, Δάρλας (5΄ λ.τρ. Σπυρόπουλος, 72΄ λ.τρ. Καραγκούνης), Μαρίνος (27΄ λ.τρ. Βύντρα), Κατσουράνης

ΑΡΗΣ (Ιομάρ Μαζίνιο): Σηφάκης, Νέτο, Αράνο, Ρονάλντο, Ναφτί (33΄ λ.τρ. Ρόβας), Φερνάντες, Κόκε, Γκρατσιάν (85΄ Χαβίτο), Αμπρέου (63΄ Κάμπορα), Νασούτι, Φλάβιο

Ξόρκισε την κατάρα των μικρών τελικών η Εθνική Μπάσκετ

Το χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ της Πολωνίας πανηγυρίζει η Εθνική ομάδα μπάσκετ. Η “γαλανόλευκη” νίκησε 57-56 τη Σλοβενία σε ένα ματς θρίλερ και ξόρκισε την κατάρα που την ήθελε να μην κερδίζει ποτέ σε μικρό τελικό μεγάλης διοργάνωσης. Κορυφαίος για την ομάδα του Γιόνας Καζλάουσκας ήταν ο Σοφοκλής Σχορτσανίτης, που βάζει υποψηφιότητα για το βραβείο του καλύτερου σέντερ της διοργάνωσης. Ο 24χρονος παίκτης πέτυχε 23 πόντους, έχοντας 7 στα 9 δίποντα και 9 στις 12 βολές.

Η Εθνική ξεκίνησε μουδιασμένα το παιχνίδι και βρέθηκε πίσω στο σκορ με 13-9 από μία μέτρια Σλοβενία, που δεν φαινόταν να έχει ξεπεράσει το σοκ του αποκλεισμού από τη Σερβία. Ωστόσο, με ένα σερί 7-0, η Ελλάδα ανέκαμψε και το πρώτο δεκάλεπτο έληξε 16-13 υπέρ της.

Η δεύτερη περίοδος ξεκίνησε όπως τελείωσε η προηγούμενη. Ο Καλάθης σέρβιρε και ο Σχορτσανίτης σκόραρε, χωρίς να έχει στην ουσία αντίπαλο κάτω από το καλάθι της Σλοβενίας. Καπου εκεί όμως κουράστηκε και ζήτησε αλλαγή, οπότε ο Έραζεμ Λόρμπεκ βρήκε ελεύθερο πεδίο δράσης. Μαζί με τον Γιάκα Λάκοβιτς έφτιαξε ένα επιθετικό σερί, μέχρι τη στιγμή που ο “Big Sofo” επέστρεψε για να πάρει και πάλι στις πλάτες του την ομάδα. Με προσωπικούς πόντους έφερε τη διαφορά στο +10 (29-19). Οι δύο ομάδες πήγαν στα αποδυτήρια με το σκορ στο 31-24.

Στο δεύτερο ημίχρονο όμως η άμυνα της Σλοβενίας έσφιξε γύρω από τον Σχορτσανίτη με αποτέλεσμα να γίνει το παιχνίδι θρίλερ στο τελευταίο λεπτό. Το τρίποντο του Λάκοβιτς ένα λεπτό πριν το τέλος έδωσε ελπίδες στην ομάδα του, αλλά ο Φώτσης απάντησε με το ίδιο νόμισμα. Οι εύστοχες βολές του Ζήση φάνηκαν να “καθαρίζουν” το ματς, αλλά τέσσερα δευτερόλεπτα για το τέλος ο Σπανούλης αστόχησε δύο φορές από τη γραμμή. Εν τέλει το τραβηγμένο από τα μαλλιά σουτ του Λάκοβιτς από το κέντρο ήταν άστοχο και η Ελλάδα κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο.

Δεκάλεπτα: 16-13, 31-24, 42-37, 57-56

ΕΛΛΑΔΑ (Γιόνας Καζλάουσκας): Μπουρούσης 9, Ζήσης 6, Σπανούλης 3, Καλάθης 4, Φώτσης 5, Πρίντεζης 4, Περπέρογλου 3, Σχορτσανίτης 23
ΣΛΟΒΕΝΙΑ (Γιούρι Ζντοβτς): Σλόκαρ 9, Λάκοβιτς 16, Ούντριχ 5, Μπρέζετς 4, Κλόμπουτσαρ 1, Νάχμπαρ 9, Γιαγκόντνικ, Ντ. Λόρμπεκ, Γκόλεματς, Ε. Λόρμπεκ 12

Σερβία-Ισπανία μάχονται για το χρυσό

Από τον τελικό του Ευρωμπάσκετ 2001 στο «Αμπντί Ιπεκτσί» της Κωνσταντινούπολης έχουν περάσει οχτώ χρόνια, όσα δηλαδή χρειάστηκε η Σερβία για να εξασφαλίσει την παρουσία της σε έναν ακόμη τελικό Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.

Με τρία εύστοχα τρίποντα και ένα ακόμη έμμεσο στην 4η περίοδο, αλλά και δύο ακόμη τρίποντα στην παράταση ο Μίλος Τεόντοσιτς (32π.) χθες το βράδυ πήρε τη Σερβία απ' το χέρι και την οδήγησε στον τελικό, όπου σήμερα, στις 22:15 ώρα Ελλάδας, αντιμετωπίζει την Ισπανία.

Μοιραίος ο Γιάκα Λάκοβιτς για τη Σλοβενία που προηγήθηκε με +6 πόντους, 72-78, 1.44 πριν τη λήξη της κανονικής περιόδου με τρίποντα από Γιαγκόντνικ και Ντόμεν Λόρμπεκ. Ο γκαρντ της Μπαρτσελόνα αστόχησε σε μία βολή με εναπομείναντα χρόνο 35’’ επιτρέποντας στον Τεόντοσιτς να στείλει το παιχνίδι στην παράταση.

Η περιγραφή του αγώνα

Με 8 πόντους του Μπόστιαν Νάχμπαρ σ' ένα δεκάλεπτο, το πρώτο η Σλοβενία προηγήθηκε με +9, 6-15, μετά από σερί 13-0. Οι Σέρβοι είχαν εμφανές πρόβλημα ν' αντιμετωπίσουν την άμυνα των αντιπάλων (ο Κώστα Πέροβιτς πέτυχε 5 πόντους) σημείωσαν μόλις 11 πόντους στο πρώτο δεκάλεπτο (11-19).

Η Σερβία απάντησε με 8-0 (εκ των οποίων οι 6 του Πέροβιτς), και μείωσε στο καλάθι, 19-21. Μέχρι το ημίχρονο, η Σλοβενία κατάφερε να επιβάλλει την κυριαρχία της... ο Εράζεμ Λόρμπεκ έφτασε τους 16 πόντους (7 ριμπάουντ) σε 14 λεπτά συμμετοχής και μαζί με τον αδελφό του Ντόμεν που είχε 12 πόντους οδήγησαν την Εθνική τους στο +10 για πρώτη φορά, 35-45 στο ημίχρονο επί της Σερβίας.

Ο Μιλένκο Τέπιτς πέτυχε τους πρώτους 9 πόντους του στην 3η περίοδο για τη Σερβία και μαζί με τον Νόβιτσα Βελίτσκοβιτς έδωσαν το έναυσμα για ανάκαμψη...

Μετά το 49-56 υπέρ της Σλοβενίας, οι Ντόμεν Λόρμπεκ, Πέροβιτς, Τέπιτς, Γκόλεματς και Μάρκοβιτς με 7-1 έφεραν τη Σερβία στον πόντο, 56-57, στο 30’’, αλλά κυρίως ήταν η άμυνα των Σέρβων που υποχρέωσε σε 7 λάθη την αντίπαλο μόνο στο 3ο δεκάλεπτο.

Κλειστό ήταν παιχνίδι στην 4η περίοδο, με τις δύο ομάδες να παλεύουν σώμα με σώμα για την πρόκριση στον τελικό. Με τρίποντο του Τεόντοσιτς, ο Ίβκοβιτς είδε την ομάδα του να παίρνει τα ηνία στο προβάδισμα, 59-57 (και 62-58 με δεύτερο διαδοχικό τρίποντο του γκαρντ του Ολυμπιακού) και να μην το ξαναχάνει, μέχρι το 69-70 με τρίποντο του Γιαγκόντνικ που «έγραψε» και το 69-72 με νέα επιτυχημένη προσπάθεια λέι απ και απέμεναν 2.51’’.

Ο Ντόμεν Λόρμπεκ εξαπέλυσε νέα «τρίποντη βόμβα», 70-75, και 1.44'' πριν τη λήξη ο Γιαγκόντνικ με νέο τρίποντο επέτρεψε στη Σλοβενία να προηγηθεί με +6, 72-78 μ' ένα off-balance σουτ, αφού είχε μπερδευτεί μόνος του, είχε χάσει την μπάλα, την μάζεψε και την εξαπέλυσε χωρίς να... βλέπει.

Ο Τεόντοσιτς, όμως δεν είχε πει την τελευταία λέξη του: Πρώτα κέρδισε φάουλ σε προσπάθεια για τρίποντο και με 3/3 βολές μείωσε 75-78, ο ίδιος έκλεψε την μπάλα μετά από κακή πάσα του Ντόμεν Λόρμπεκ, κέρδισε το αντιαθλητικό φάουλ από τον Μπρέζετς, 76-78 με μία βολή.

Στα 43'' παρ' ολίγον να γίνει, όμως μοιραίος για τη Σερβία, όταν αστόχησε σε λέι απ. Τελικά έγινε μοιραίος ο Λάκοβιτς για τη Σλοβενία, αφού αστοχώντας στη μία βολή από φάουλ του Κρστιτς επέτρεψε στους Σέρβους και τον... Μίλος Τεόντοσιτς με νέο τρίποντο να στείλουν τον ημιτελικό στην παράταση, 79-79.

Το έξτρα πεντάλεπτο ξεκίνησε με σερί 7-0 της Σερβίας που ολοκληρώθηκε με τρίποντο του Ούρος Τρίπκοβιτς, 86-79. Οι Σλοβένοι πλησίασαν στο καλάθι, 86-84, με 100% ευστοχία από τη γραμμή του φάουλ (Σλόκαρ, Ούντριχ και Νάχμπαρ κατά σειρά). Νέο τρίποντο από τον Τεόντοσιτς, 89-84 και πάλι στον πόντο, 89-88, 45'' με βολές από Ντόρμεν Λόρμπεκ και Νάχμπαρ... αλλά ο Τεόντοσιτς δεν έλεγε ν' αστοχήσει έξω από τα 6.25, 92-88 (26’’).

Όταν ο Λάκοβιτς στα 12'' έδωσε νέα παράταση στην αγωνία, 92-91, όσοι έβλεπαν τον ημιτελικό πίστεψαν πως δεν θα τελειώσει ποτέ! Ο γκαρντ της Μπαρτσελόνα υπέπεσε σε φάουλ στον γκαρντ του Ολυμπιακού Μίλος Τεόντοσιτς που ευστόχησε και στις δύο βολές, 94-92 και με 2/2 βολές του Βελίτσκοβιτς από φάουλ του Σλόκαρ, το 96-92 υπέρ της Σερβίας γράφτηκε στην ιστορία ως το τελικό σκορ ενός συγκλονιστικού ημιτελικού.

Τα δεκάλεπτα: 11-19, 35-45, 56-57, 79-79 (κ.α.), 96-92 (παρ.)

ΣΕΡΒΙΑ (Ντούσαν Ίβκοβιτς): Πόποβιτς, Τέπιτς 11, Τεόντοσιτς 32 (6), Πάουνιτς, Μπιέλιτσα, Μάρκοβιτς 3, Τρίπκοβιτς 3 (1), Ραντούλιτσα 2, Κρστιτς 18, Πέροβιτς 18, Βελίτσκοβιτς 9 (1), ΜακΒαν

ΣΛΟΒΕΝΙΑ (Γιούρι Ζντοβτς): Σλόκαρ 2, Λάκοβιτς 7 (1), Ούντριχ 6 (1), Μπρέζετς 3, Σμόντις, Κλομπουτσάρ, Νάχμπαρ 18 (1), Γιαγκόντνικ 8 (2), Λόρμπεκ Ντ. 22 (4), Γκόλεματς 1, Λόρμπεκ Ε. 25 (1)

Στον μικρό τελικό η Εθνική Ομάδα

Η ανωτερότητα της Ισπανίας ήταν εμφανής κι έτσι η Εθνική μας υπέκυψε με τελικό σκορ 82 - 64 στους "Φούριας Ρόχας" στο Κατοβίτσε, στον ημιτελικό του Ευρωμπάσκετ της Πολωνίας.

Η ήττα από την Ισπανία στον ημιτελικό θεωρείται ένα μάλλον φυσιολογικό αποτέλεσμα, ενώ το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα θα διεκδικήσει την Κυριακή στις 19:30 το χάλκινο μετάλλιο, αντιμετωπίζοντας τον ηττημένο του άλλου ημιτελικού μεταξύ Σλοβενίας και Κροατίας.

Από την αρχή του αγώνα έγινε αντιληπτό ότι οι Ισπανοί ήθελαν να σκοράρουν πολύ και να πάνε σε πολλές επιθέσεις και κατοχές και να θέσουν εκτός αγώνα τον Βασίλη Σπανούλη. Κάπως έτσι από το 14 -13 περάσαμε στο 21 - 26 και στο 21 - 34.

Η είσοδος στον αγώνα του Σοφοκλή Σχορτσανίτη, αλλά και οι επιλογές του Γιώργου Πρίντεζη δεν επέτρεψαν αρχικά στους Ισπανούς να ξεφύγουν περισσότερο και κράτησαν την Ελλάδα μέσα στη διεκδίκηση της νίκης.

Τα πράγματα έγιναν όμως δύσκολα για την ελληνική ομάδα παρά τις αλλαγές στο σχήμα της ομάδας του Καζλάουσκας και η διαφορά άνοιξε στο 42 - 58.

Με το σκορ στο 73 - 51 υπέρ των Ισπανών, τα πράγματα είχαν πάρει το δρόμο τους στο παιχνίδι και η Εθνική άρχισε να κοιτάει τη μάχη με το χάλκινο μετάλλιο.

Τα δεκάλεπτα: 26 - 21, 49 - 40, 64 - 51, 82 - 64