Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2009

Παρέμβαση της ΔΟΕ για την Χαλκιά

Επίσημη παρέμβαση από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή για τη συμμετοχή της Φανής Χαλκιά στην Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία του Βανκούβερ πριν καλά καλά κοπάσει η διεθνής κατακραυγή για το σοβαρό και ανεξήγητο ατόπημα της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, να την συμπεριλάβει στους λαμπαδηδρόμους του ελληνικού σκέλους.

Με προσωπική επιστολή στον πρόεδρο της Ε.Ο.Ε Σπύρο Καπράλο, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή ζητά εξηγήσεις για τους λόγους για τους οποίους η Φανή Χαλκιά συμπεριελήφθη στη λαμπαδηδρομία και τους λόγους για τους οποίους η ΔΟΕ δεν ενημερώθηκε σχετικά.

«Η Διεθνής Ολυπιακή Επιτροπή ενδιαφέρεται να λάβει από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή εξηγήσεις σχετικά με τους λόγους, για τους οποίους η ίδια και οι εκπρόσωποι της στην Ελλάδα δεν ενημερώθηκαν για το γεγονός», αναφέρει χαρακτηριστικά η Δ.Ο.Ε.

Σύμφωνα με το έγγραφο της Δ.Ο.Ε, το οποίο υπογράφει ο διευθυντής του γραφείου του προέδρου Ρογκ, Κριστόφ Ντεκέπερ, είναι προφανή δύο καθοριστικά στοιχεία:

«1.Η ΔΟΕ δεν θεωρεί τη συμμετοχή της Χαλκιά στη λαμπαδηδρομία προϊόν ανθρωπίνου λάθους, αλλά απόφαση της Ε.Ο.Ε για την οποία απλώς δεν ενημερώθηκε.

2.Για τη διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή η ευθύνη δεν βαραίνει την επιτροπή λαμπαδηδρομίας και τον πρόεδρο της Σπύρο Ζαννιά, αλλά την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και τον πρόεδρο της Σπύρο Καπράλο».

Το γεγονός αυτό δικαιώνει όλους όσοι τις τελευταίες ημέρες ζητούν απόδοση ευθυνών τόσο στο κορυφαίο διοικητικό επίπεδο της Ε.Ο.Ε όσο και στον πρόεδρο της Επιτροπής Λαμπαδηδρομίας, καθώς και τη λήψη μέτρων προκειμένου ο διεθνής διασυρμός της χώρας να σταματήσει.

Την Τρίτη θα συνεδριάσει η ολομέλεια της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και μεθοδεύεται η παραίτηση του κυρίου Ζαννιά, σε μία προσπάθεια να ξεφύγει ο πρόεδρος της ΕΟΕ, Σπύρος Καπράλος από τις ευθύνες που βαραίνουν και τον ίδιο.

Σύμφωνα με έγκυρους κύκλους, το βράδυ της Κυριακής συναντήθηκαν στο Κολωνάκι οι κύριοι Σπύρος Καπράλος, Ισίδωρος Κούβελος, Θανάσης Κανελλόπουλος και Γιώργος Λενός, όλοι μέλη της ολομέλειας της Ολυμπιακής Επιτροπής, οι οποίοι ανήκουν στον σκληρό πυρήνα στήριξης του σημερινού προέδρου της Ε.Ο.Ε με στόχο να χαράξουν κοινή γραμμή ενόψει της αυριανής συνεδρίασης η οποία αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

«Αγχωτική» νίκη για τον Παναθηναϊκό

Παρότι αγωνίστηκε για 80 λεπτά με παίκτη περισσότερο, ο Παναθηναϊκός «καρδιοχτύπησε» τους οπαδούς του που βρέθηκαν στο Ολυμπιακό Στάδιο, καθώς πέτυχε αγχωτική νίκη με 2-1 επί του Πανιωνίου.

Τα δύο γκολ του Τζιμπρίλ Σισέ επέτρεψαν στην ομάδα του Χενκ Τεν Κάτε να ισοβαθμήσει με τον Ολυμπιακό στην κορυφή, αλλά τις εντυπώσεις έκλεψαν οι «κυανέρυθροι» που απείλησαν ακόμη και με ισοφάριση, υποχρεώνοντας τους φίλους των «πρασίνων» να ξεσπάσουν σε αποδοκιμασίες στο σφύριγμα της λήξης.

Το παιχνίδι ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς για τον Παναθηναϊκό, που βρέθηκε από πολύ νωρίς σε… θέση οδηγού, αποκτώντας μάλιστα και αριθμητικό πλεονέκτημα.
Στο 6ο λεπτό ο Όμο χρησιμοποίησε το χέρι μέσα στη μεγάλη περιοχή για να σταματήσει το σουτ του Σισέ, με αποτέλεσμα ο Παπασταμάτης να δείξει τη βούλα του πέναλτι και να αποβάλει τον αμυντικό των «κυανέρυθρων». Ο Γάλλος ανέλαβε την εκτέλεση και δεν δυσκολεύθηκε να πραγματοποιήσει το 1-0.

Πριν προλάβουν οι φιλοξενούμενοι να συνέλθουν από το πρώτο σοκ, ήρθε και το δεύτερο και πάλι με πρωταγωνιστή τον έγχρωμο επιθετικό. Ήταν το 11ο λεπτό όταν ο Νίνης βρήκε με ωραία κάθετη μπαλιά τον Σισέ κι εκείνος με άψογο πλασέ μέσα από την περιοχή, διπλασίασε τα προσωπικά του τέρματα και της ομάδας του.

Από το λεπτό εκείνο και στη συνέχεια ο Παναθηναϊκός ανέκοψε το ρυθμό του, γεγονός που έδωσε τη δυνατότητα στους παίκτες του Φερέρα να βγουν στην επίθεση και να αναζητήσουν τη μείωση του σκορ. Στάθηκαν άτυχοι, όμως, αρχικά στο 33΄, όταν ο Κουμορτζί βρέθηκε απέναντι από τον Τζόρβα, αλλά νικήθηκε από τον γκολκίπερ του Παναθηναϊκού και 9 λεπτά αργότερα, με το απευθείας φάουλ του Μπάλαμπαν να στέλνει τη μπάλα στο οριζόντιο δοκάρι της εστίας του Τζόρβα.

Τελικά η ανωτερότητα του Πανιωνίου καρποφόρησε στο ξεκίνημα της επανάληψη. Στο 53ο λεπτό, ο Ριέρα εκμεταλλεύτηκε την αδράνεια των Σαριέγκι και Δάρλα και με σουτ μείωσε σε 2-1. Οι «κυανέρυθροι» έφτασαν πολύ κοντά στην ισοφάριση στο 57΄ με την κεφαλιά του Λάτκα μετά το κόρνερ του Ριέρα να περνάει ελάχιστα άουτ από το δεξί δοκάρι του Τζόρβα.

Το 2-1 δεν άλλαξε και το σφύριγμα της λήξης βρήκε τον Χενκ Τεν Κάτε και τους παίκτες του να αποδοκιμάζονται από τον κόσμο του Παναθηναϊκού που βρέθηκε στο Ολυμπιακό στάδιο.

Διαιτητής: Παπασταμάτης (Αθηνών)

Κίτρινες: Κατσουράνης, Δάρλας, Γκάμπριελ, Σιμάο, Μπιέρσμιρ - Μπάλαμπαν, Τζαβέλλας

Κόκκινες: 6΄ Όμο

Οι συνθέσεις:

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Χενκ Τεν Κάτε): Τζόρβας, Σαριέγκι, Μπιέρσμιρ, Γκάμπριελ, Δάρλας, Σιμάο, Κατσουράνης (59΄ Σεϊταρίδης), Καραγκούνης, Σαλπιγγίδης, Νίνης (63΄ Ρουκάβινα), Σισέ.

ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ (Εμίλιο Φερέρα): Μπέλιτς, Μανιάτης, Όμο, Ριέρα, Μπάλαμπαν, Καστελιόνε (13΄ Λάτκα), Κουμορτζί, Γουνδουλάκης (76΄ Εστογιανόφ), Κοντοές, Νικολάου, Τζαβέλλας.

Έπεσε η αυλαία της 9ης αγωνιστικής της Σούπερ Λίγκα

Το 5Χ5 στο Ολυμπιακό Στάδιο έκανε ο Παναθηναϊκός, που νίκησε 2-1 τον Πανιώνιο, στο παιχνίδι με το οποίο έπεσε η αυλαία της 9ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Σούπερ Λίγκας.

Ο Σισέ με δύο γκολ, στο 6΄ με πέναλτι και 11΄ με πλασέ έδωσε το προβάδισμα στο «τριφύλλι», ενώ για τον Πανιώνιο μείωσε ο Ριέρα στο 53΄. Στην φάση του πέναλτι που κέρδισαν οι "πράσινοι" αποβλήθηκε με απευθείας κόκκινη ο Ομο (χέρι). Ο Πανιώνιος είχε δοκάρι στο 42΄ με απευθείας φάουλ του Μπάλαμπαν.

Ισόπαλο 2-2 έληξε το παιχνίδι του Εργοτέλη με την ΑΕΚ, στο πλαίσιο της 9ης ημέρας του πρωταθλήματος της Σούπερ Λίγκα.

Η ομάδα του Ντούσαν Μπάγεβιτς άνοιξε το σκορ με τον Μαντούκα στο 20ο λεπτό, για να το ανατρέψει στη συνέχεια η ομάδα της Κρήτης με τον μεγάλο πρωταγωνιστή του αγώνα, Λεάλ, ο οποίος πέτυχε δύο γκολ, στο 51' και στο 71'. Η ΑΕΚ ισοφάρισε στο τελικό 2-2 στο 83ο λεπτό με πέναλτι του Μπλάνκο.

Ισόπαλο 1-1 έληξε το παιχνίδι μεταξύ του ΠΑΣ Γιάννινα και του Λεβαδειακού. Οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν στο 29ο λεπτό της αναμέτρησης με ένα γκολ του Ανδράλα, ενώ τρία λεπτά αργότερα (32’) για την ομάδα της Λειβαδιάς ισοφάρισε ο Μπάρκογλου.

Η Καβάλα πήρε τη νίκη με 3-0 από τον Πανθρακικό στην έδρα της, πετυχαίνοντας έτσι την τέταρτη νίκη στο φετινό πρωτάθλημα. Τα γκολ των γηπεδούχων σημείωσαν οι Σιόντης (48’), Ιωάννου (70’) και Ονουάτσι (84’).

Στο Καυτανζόγλειο, ο Ηρακλής «λυτρώθηκε» στο 88’ με το γκολ που πέτυχε ο Ιάκομπ και πήρε τη νίκη από τον Αστέρα Τρίπολης, κάνοντας το ντεμπούτο του Σάββα Κωφίδη στον πάγκο του Ηρακλή επιτυχές.

Ο Ολυμπιακός πήρε τελικά τη νίκη από τον Ατρόμητο με 1-0, στο Περιστέρι, μετά από γκολ που πέτυχε Όσκαρ στο 80ο λεπτό της αναμέτρησης, στο πλαίσιο της 9ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Σούπερ Λίγκα.

Ωστόσο, η αυλαία της 9ης αγωνιστικής άνοιξε με τις αναμετρήσεις σε Αλκαζάρ και Τούμπα.

Συγκεκριμένα, ο αγώνας στο Αλκαζάρ μεταξύ της Λάρισας και του Άρη είχε όλα τα χαρακτηριστικά ενός ντέρμπι κυρίως στο πρώτο ημίχρονο και έληξε με το ισόπαλο 2-2. Τα γκολ για τους γηπεδούχους πέτυχαν οι Σίμιτς (8’) και Τουάμα (27’), ενώ για τον Άρη οι Αμπρέου (25’) και Κόκε (33’).

Στην Τούμπα, ο ΠΑΟΚ πήρε τελικά τη νίκη στο παιχνίδι με την Ξάνθη με ένα γκολ του Ίβιτς που πέτυχε στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων (91’), χαρίζοντας χαμόγελα στον «Δικέφαλο του Βορρά».

Ο Παναθηναϊκός υποδέχεται τον Πανιώνιο θέλει το τρίποντο για να παραμείνει στο… ρετιρέ.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της 9ης αγωνιστικής:

Σάββατο 31-10-2009

ΠΑΟΚ – Ξάνθη 1-0

Λάρισα – Άρης 2-2

Ατρόμητος – Ολυμπιακός 0-1

Κυριακή 1-11-2009

ΠΑΣ Γιάννινα-Λεβαδειακός 1-1

Καβάλα-Πανθρακικός 3-0

Ηρακλής - Αστέρας Τρίπολης 1-0

Εργοτέλης-Α.Ε.Κ. 2-2

Παναθηναϊκός-Πανιώνιος 2-1

Συνεχίζεται η διεθνής κατακραυγή για το ατόπημα της ΕΟΕ

Η διεθνής κατακραυγή για το μεγαλοπρεπέστατο και αδικαιολόγητο ατόπημα της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής να συμπεριλάβει στη Λαμπαδηδρομία για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Βανκούβερ τη Φανή Χαλκιά μεταφέρεται πλέον από τις σελίδες του διεθνούς και ελληνικού Τύπου στην έδρα της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής στη Λοζάνη.

Με επίσημη γραπτή απάντηση της σε δημοσιογραφικό ερώτημα του ΑΝΤ1, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή δια της υπευθύνου Τύπου Εμανουέλ Μορό κατηγορεί ευθέως την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή για παραβίαση των αρχών της Ολυμπιακής χάρτας και προαναγγέλλει παρέμβαση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, όπως άλλωστε από το Σάββατο έχει αποκαλύψει ο ΑΝΤ1.

«Είναι ξεκάθαρο στις οδηγίες για τις λαμπαδηδρομίες ότι η επιλογή των λαμπαδηδρόμων πρέπει να είναι εναρμονισμένη με την Ολυμπιακή Χάρτα και τις αρχές της. Για παράδειγμα άνθρωποι που τους έχει αφαιρεθεί η Ολυμπιακή διαπίστευση ή που έχουν βρεθεί θετικοί σε χρήση απαγορευμένων ουσιών, δεν πρέπει να τους επιτραπεί να τρέξουν ως λαμπαδηδρόμοι», ανέφερε η κα Μορό.

Οι αντιδράσεις συνεχίζονται και στο εσωτερικό, τόσο μεταξύ των μελών της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής όσο και μεταξύ εκπροσώπων του πολιτικού κόσμου. Όλοι ζητούν απόδοση ευθυνών τόσο στο κορυφαίο διοικητικό επίπεδο της ΕΟΕ όσο και στον πρόεδρο της Επιτροπής Λαμπαδηδρομίας, καθώς και λήψη μέτρων ώστε ο διεθνής διασυρμός της Ελλάδας επικοινωνιακά να περιοριστεί εφεξής.

«Θεωρώ όμως πραγματικά μεγάλο ατόπημα τόσο του κ. Καπράλου του προέδρου της Ε.Ο.Ε αλλά και του έμπειρου Ζαννιά ότι δέχθηκαν την πρόταση του συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών για να μετέχει η Φανή Χαλκιά σε αυτή τη διαδικασία. Πιστεύω ότι οι ίδιοι εξέθεσαν με αυτόν τον τρόπο την πρωταθλήτρια και να πω και ένα δεύτερο ότι δεν φανταζόμουν ποτέ ότι η Φανή Χαλκιά θα πέσει σε αυτή την παγίδα και θα δεχθεί να συμμετάσχει σε αυτή τη λαμπαδηδρομία ως τιμωρημένη. Εγώ στη θέση του Ζαννιά ή του κ. Καπράλου θα έθετα τον εαυτό μου στη διάθεση των υπολοίπων μελών της Ε.Ο.Ε ακόμη και για παραίτηση», ανέφερε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Κουκοδήμος, ενώ ο πρόεδρος της ομοσπονδίας της Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης, Μανώλης Κολυμπάδης, προσέθεσε: «Εγώ προσωπικά περιμένω την Τρίτη στην ολομέλεια της Ε.Ο.Ε όχι μόνο να ακούσω συγνώμες και ανάληψη ευθυνών, περιμένων να δω τις παραιτήσεις των υπευθύνων. Νομίζω ότι όλο το προεδρείο της Ε.Ο.Ε έχει την πολιτική ευθύνη και από εκεί και πέρα ο πρόεδρος της Επιτροπής της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας ως κύριος υπεύθυνος για τη σύνταξη του προγράμματος των λαμπαδηδρόμων».

Την Τρίτη θα συνεδριάσει η ολομέλεια της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και μεθοδεύεται η παραίτηση του κυρίου Ζαννιά, σε μία προσπάθεια να ξεφύγει ο πρόεδρος της ΕΟΕ, Σπύρος Καπράλος από τις ευθύνες που βαραίνουν και τον ίδιο. Η Δ.Ο.Ε ωστόσο είναι σαφής όσον αφορά την ευθύνη επιλογής των λαμπαδηδρόμων ακόμη και για το τμήμα της που διεξάγεται στην Ελλάδα. Η κα Μορό ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η ΔΟΕ δεν είναι αρμόδια για την επιλογή των λαμπαδηδρόμων για το ελληνικό σκέλος της λαμπαδηδρομίας, είναι ευθύνη της Ε.Ο.Ε. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η επιλογή της Φανής Χαλκιά ήταν ανάρμοστη και ένα θλιβερό λάθος. Η Δ.Ο.Ε θα έρθει σε επαφή με την Ε.Ο.Ε για το θέμα».

Τη δυσαρέσκεια του για το ηχηρό χαστούκι που δέχθηκε η χώρα μας, εξέφρασε και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Καρτάλης: «Η Ελλάδα πρώτη από όλες τις χώρες πρέπει να σέβεται και να τηρεί την Ολυμπιακή χάρτα και τις αρχές της. Δυστυχώς αυτό δεν έγινε. Με λυπεί που η ολυμπιακή λαμπαδηδρομία στην Ελλάδα από γεγονός θετικής προβολής μετατράπηκε σε γεγονός αρνητικής κριτικής».

Στην απουσία του προέδρου της Ε.Ο.Ε στάθηκε ο Φίλιππος Συρίγος: «Δεν εκτέθηκε απλώς, δυσφημίστηκε πάρα πολύ άσχημα και αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι το εξής ότι οι μεγάλοι υπεύθυνοι, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής ο κ. Καπράλος και ο αντιπρόεδρος ο κ. Κούβελος κρύβονται και προσπαθούν εντέχνως να μετακυλήσουν τις ευθύνες σε άλλους».

Μέσα στις επόμενες ημέρες, η Δ.Ο.Ε θα ζητήσει και εγγράφως εξηγήσεις από την ανώτατη αθλητική ηγεσία της χώρας μας, μετά το τηλεφώνημα του Ζακ Ρογκ στον Σπύρο Καπράλο με το οποίο ο πρόεδρος της Διεθνής Ολυμπιακής Επιτροπής εξέφρασε την προσωπική του δυσαρέσκεια, αλλά και την έντονη ενόχληση του Ολυμπιακού κινήματος για τη συμμετοχή της Χαλκιά, που έχει τιμωρηθεί με διετή αποκλεισμό λόγω χρήσης απαγορευμένων ουσιών, στη μεταφορά της Ολυμπιακής δάδας στον ιερό βράχο της Ακρόπολης.

«Αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας διεργασίας, η οποία άρχισε στις παραμονές των εκλογών της Ε.Ο.Ε και συνεχίζεται ως τις μέρες μας. Η αναξιοκρατία, η αδιαφάνεια και η διανομή ρόλων σε στελέχη τα οποία παρουσιάστηκαν ως αλεξιπτωτιστές στον ελληνικό αθλητισμό έχουν ως αποτέλεσμα τα σημερινά λάθη. Η άγνοια του ολυμπιακού πρωτοκόλλου και των ολυμπιακών κανόνων γενικότερα είναι στοιχεία, τα οποία πρέπει να γνωρίζουν οι διοικούντες της Ε.Ο.Ε, πράγμα το οποίο δεν γνωρίζουν αυτή τη στιγμή και έτσι η χώρα μας διασύρεται. Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε το τοπίο άμεσα», τόνισε ο κ. Κολυμπάδης.

Κι όλα αυτά ενώ για τέταρτη συνεχή μέρα ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής κ. Καπράλος σιωπά και τόσο αυτός όσο και το προεδρείο της ΕΟΕ προσπαθούν να κρατήσουν εαυτούς εκτός του διεθνούς θορύβου και να μεταθέσουν το σύνολο της ευθύνης στον πρόεδρο της Επιτροπής Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας, Σπύρο Ζαννιά.