Στο μυαλό των φιλάθλων -και πολλών δημοσιογράφων- το «στρατηγείο» της ΦΙΦΑ στη Ζυρίχη είναι το άντρο των «κακών» που διοικούν το παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Και τι δεν άκουσε ο Μπλάτερ από τους Ελληνες για το σφύριγμα του Ντε Μπλέκερε στον αγώνα της Ελβετίας - Ελλάδας που ίσως μας στερήσει την παρουσία της Εθνικής μας στα γήπεδα της Νότιας Αφρικής το καλοκαίρι του 2010.
Καθώς φτάνεις πάντως στο γυάλινο κτίριο δεκαπέντε λεπτά μακριά από το κέντρο της Ζυρίχης, δίπλα σε αθλητικές εγκαταστάσεις που παραπέμπουν σε προπονητήριο ποδοσφαίρου, τα αισθήματα είναι το ίδιο ουδέτερα όσο και οι Ελβετοί που σε φιλοξενούν. Δεν έχεις ούτε να στεναχωρηθείς ούτε να χαρείς γι’ αυτό που βλέπεις. Ισως περιμένοντας να συναντήσεις τον ίδιο τον Μπλάτερ, να έχεις τελικά περισσότερες πιθανότητες να ενθουσιαστείς παρά να απογοητευτείς - γιατί την ουδετερότητα την υιοθέτησες κι εσύ με το που προσγειώθηκες στη χώρα!
Ετσι κι έγινε. Ο Μπλάτερ ενθουσιάζει με την ευφράδεια και το χιούμορ του. Οσο και ο Τούρκος -ναι, Τούρκος- πρόεδρος της Coca Cola Μουχτάρ Κεντ, με την ακρίβεια των απαντήσεών του. Σημείο αναφοράς η «αναχώρηση» με το ειδικά βαμμένο αεροπλάνο της εταιρείας, του ολόχρυσου τροπαίου του Μουντιάλ, που μας έχει σημαδέψει όλους μας, όταν βλέπουμε τους νικητές να το φιλάνε στην απονομή του τελικού. Αναχώρηση για το ταξίδι των 225 ημερών σε 86 χώρες, στο πλαίσιο της χορηγίας της Coca Cola που όπως είπαν οι δύο πρόεδροι, «είναι μια σχέση αγάπης που ξεκίνησε για τη ΦΙΦΑ από το 1975». Ο Μπλάτερ αποδεικνύεται ικανότατος μάρκετινγκ μάνατζερ την ώρα που εξιστορεί δίπλα στον επιβλητικό Μουχτάρ Κεντ τη γνωριμία των δύο οργανισμών. Κατά κάποιο τρόπο εκλείπει και η «φοβία» να αναφέρεις το όνομα μιας πολυεθνικής, γιατί είναι κάτι σαν θεσμός, όσο και το ποδόσφαιρο ή οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Και να που, ένας Ελληνας, μάλιστα είναι ο υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου της, ο κ. Πέτρος Κακουρίδης ή κατά πέραν του Ατλαντικού κόσμον, Πίτερ Κακούρ! Ευτυχής σύμπτωση, γιατί καλύτερα να ρωτήσεις τον κύριο Κακουρίδη ή Κακούρ, πώς και έφερε η Coca Cola τον Ροζέ Μιλά από το 1990 ξανά στο προσκήνιο, παρά να ρωτήσεις τον Μπλάτερ γιατί ο Ντε Μπλέκερε απέβαλε τον Βύντρα στο ματς με τους Ελβετούς. Παρότι με περισσότερο χιούμορ μάλλον θα απαντούσε απ’ ό,τι απάντησε σε Γάλλο δημοσιογράφο όταν τον ρώτησε αν θα είναι η Γαλλία στο Μουντιάλ. Και σίγουρα με λιγότερη αυστηρότητα απ’ όση συνόδευε την απάντησή του στο ερώτημα δημοσιογράφου αν η Νότια Αφρική εγγυάται την ασφάλεια των επισκεπτών. «Σταματήστε πια», είπε, «δεν υπάρχει το παραμικρό θέμα ασφαλείας για το Μουντιάλ του 2010». Οχι τίποτε άλλο, μας έδιωξε και το τελευταίο επιχείρημα που θα είχαμε αν αποκλειστούμε - ο μη γένοιτο. Αλλά, πάμε δεν πάμε, θα έχουμε την ευκαιρία να διαδηλώσουμε τα αισθήματά μας για το Μουντιάλ -ελπίζουμε θερμά!- στις 11 Απριλίου στην Αθήνα όταν το κύπελλο θα έλθει εδώ - όπως έγινε και το 2006.
Ο πανηγυρισμός του Ροζέ Μιλά
Καθώς παρασύρεσαι από παραδοσιακό αφρικανικό μουσικό κομμάτι στο «ζέσταμα» για τον Ιούνιο, μαθαίνεις ότι πρόκειται για τη μελωδία του Σομαλού καλλιτέχνη του χιπ-χοπ, Κ’ Νααν, που σημαδεύει την «εκστρατεία» για το Μουντιάλ του 2010. Και ο «μύθος» του Καμερούν, Ροζέ Μιλά, ο οποίος σημάδεψε το Μουντιάλ του 1990 με τον πανηγυρισμό στα γκολ του, χορεύοντας γύρω από το σημαιάκι του κόρνερ, είναι εκεί. Στα 57 του σήμερα, προσφέρει στους καλεσμένους ένα ριμέικ του πανηγυρισμού, δίνοντας το σύνθημα για την καμπάνια που θα επιβραβεύει με δώρα και εισιτήρια τους φιλάθλους απ’ όλο τον κόσμο που θα ανεβάζουν εφευρετικά βιντεάκια με πανηγυρισμούς στην επίσημη ιστοσελίδα της εταιρείας. Επίσης, κάθε γκολ στο Μουντιάλ θα προσφέρει ένα χρηματικό ποσό για το πρόγραμμα «Νερό στα σχολεία».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου